Стара Загора и руската област Твер подписаха договор за сътрудничество

В областта на бизнеса

От 24 до 27октомври 2016 г. бизнес делегация с представители на фирми от Старозагорския регион, водена от председателя на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов, посети историческия руски град Твер, с над 500 хиляди жители и 1,5 млн. жители на Тверска област.Визитата беше осъществена с подкрепата на Регионалния интегриран център (РИЦ) на Тверска област и с подкрепата на Enterprise Europe Network (EEN) – най-голямата европейска бизнес мрежа. Целта на мисията беше установяване на контакти и взаимно изгодно партньорство между фирми и организации от двете области.

„Множество контакти между български и руски фирми, част от които бяха скрепени със споразумения за партньорство, бяха установени при посещението на Старозагорска делегация в руския град Твер”, съобщи ръководителят на делегацията Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора.

По думите му сериозен интерес е проявен към търговия с метали за развитие на взаимно изгодно икономическо и търговско сътрудничество. Руските предприемачи са заявили интереси към партньорство в агросектора, машиностроенето, хидравликата, хранителния бранш, туризма, образованието и др. Има и нагласи за кооперирани производства и изграждане на съвместни предприятия. „Търговско-промишлена палата Стара Загора ще съдейства да бъдат намерени насрещни интереси на всички руски фирми и организации, заявили  такива за работа с български партньори”, уточни Олег Стоилов.

Старозагорските участниците в бизнес мисията се обединиха около общото мнение, че въпреки сложните в момента икономически отношения между Русия и България, има голям потенциал за развитие на взаимно изгодно икономическо и търговско сътрудничество, за което ще помогнат подписаните споразумения за партньорство и установените лични контакти.