Министър Василева: Този ден е символ за по- добро бъдеще на 16 млн. души

Бургас Лайф

31-10-2016, 17:21

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ивелина Василева идва в Бургас за Деня на Черно море

Форумът бе открит от кметът на Община Бургас Димитър Николов

Бургас е домакин на престижен форум на високо ниво по повод 20- годишнината от отбелязването на Международния ден на Черно море. Той се провежда в ескпозиционен център "Флора" и се организира от Министерството на околната среда и водите и Община Бургас. Във форума участват представители на Черноморската комисия и на страните от Черноморския басейн - Румъния, Грузия, Русия, Украйна, Турция, посланици, както и кметове на черноморски общини. 
Трима министри приветстваха участниците в срещата на високо ниво - министър Ивелина Василева, министър Лиляна Павлова и министър Ивайло Московски. 
Форумът бе открит от кметът на Община Бургас Димитър Николов. Той благодари на МОСВ за възможността именно Бургас да бъде домакин на престижното събитие. 
"Днешната среща събира заедно институции и личности със значим принос в политиките по възстановяване и опазване на Черноморския басейн и е инструмент за партньорство за осъществяване на целите на Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване", заяви кметът на Бургас. 
"Днешният ден е символ за по- добро бъдеще на 16 млн. души, които населяват черноморското крайбрежие", заяви в приветствието си министър Ивелина Василева. Тя припомни, че морските региони осигуряват 40 %  от БВП на страната. Само през 2015- та година в екологични проекти са били инвестирани 680 млн. лв, , като само в сектор - води в Черноморските общини са вложени над 350 млн. лв. Министър Василева допълни още, че 4 регионални системи за управление на отпадъците обслужват целия черноморски регион, както и припомни за конкретни реализирани проекти за опазване на околната среда, чистотата на въздуха и водите през последните години. 
Модератор на срещата на високо ниво бе заместник министъра на МОСВ Атанаска Николова, която е представител на България в Черноморската комисия, а своеобразен домакин на форума - зам. кмета по Европейски политики и екология Руска Бояджиева. 
Участниците във форума бяха поздравени от министър Лиляна Павлова. Тя припомни, че МРРБ е управляващ и партниращ орган на всички програми, по които България е бенефициент, като голяма част от тях са свързани с подобряване на екологията. Регионалният министър запозна участниците с предстоящата програма за Черно море, която е с над 56 млн. евро бюджет и по нея ще се финансират съвместни проекти с участието на минимум три държави. Подаването на проектните предложения ще започне до края на годината. 
Министър Ивайло Московски посочи пред участниците, че до края на годината ще приключи процедурата за нов кораб, който ще следи за нефтени разливи в акваторията на Черно море, какъвто има в момента в Констанца. Министърът запозна присъстващите с конкретни реализирани от министерството проекти, свързани с Черно море. 
Свое обръщение към участниците отправи изпълнителният директор на постоянния секретариат на Комисията на Черно море д-р Халил Ибрахим Сур
На форума бяха връчени годишните награди на международния секретариат към Черноморската комисия, на личности от различни държави за приноса им за опазването на Черно море. 
Община Бургас участва със собствена презентация на тема "Политики, свързани с опазването на околната среда и устойчивото управление на ресурсите на Черноморския басейн и неговата крайбрежна зона". Тя бе представена от Руска Бояджиева, заместник-кмет на Община Бургас.
При пристигането си в Бургас участниците в срещата бяха посрещнати във възстановената сграда на Магазията в зоната за свободен достъп.