Министър Петкова за АЕЦ "Белене": От дефекта трябва да постигнем ефект

Има възможност реакторите да бъдат монтирани на АЕЦ "Козлодуй", заяви тя

Трябва да се опитаме от дефекта да постигнем ефект”, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод бъдещите планове за реакторите на АЕЦ "Белене" в предаването "Лице в лице" по bTV.

По думите й държавата трябва да мисли как да бъдат реализирани тези реактори, тъй като и без това ще ги купим. „Ние обсъждахме всички варианти във връзка с реакторите и може да се монтират на АЕЦ „Козлодуй”, каза Петкова. По думите й технологично те отговарят напълно на действащата атомна, както и на изградената инфраструктура.

"Позицията на правителството е, че всеки един подобен проект трябва да бъде икономически обоснован", допълни Петкова.

Министърът каза, че е трудно да се каже кой е най-евтиният вариант – да се търси външен инвеститор, който да довърши проекта "Белене" или тези реактори да се инсталират на вече действащата атомна. „До този момент на площадката на "Белене" са извършени разходи на 1,4 млрд., но тази площадка притежава всички лицензи, за да може да действа”, допълни Петкова.

По думите й до момента има две компании, които имат интерес към инвестиране в АЕЦ "Белене", като скоро ще стане ясно кои са те.

Tеменужка Петкова добави, че след като бъдат изплатени дължимите милиарди на "Атомстройекспорт", компанията ще се откаже от всички по-нататъшни инвестиционни претенции към България.

По повод разследването на прокуратурата на сделката за втора атомна Петкова каза, че се работи много усилено.

По повод новината, че в Черно море е открит нефт, Петкова официално потвърди тази информация, като допълни, че всички българи трябва да сме много радостни от тази новина.