АПИ: От днес въвеждаме зимното поддържане на републиканските пътища

Региони

01-11-2016, 10:58

Снимка:

api.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лиляна Павлова: От 1 ноември въвеждаме зимната готовност

Агенция „Пътна инфраструктура” призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си и да сменят летните гуми със зимни

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров от днес се въвежда зимното поддържане на републиканските пътища. Макар прогнозата на метеоролозите през следващите дни да е за хубаво време се предприемат необходимите действия за осигуряване на безопасното пътуване на шофьорите по високопланинските пътища и проходи като Петрохан, Шипка, Предела, участъци в област Смолян и др.

Агенция „Пътна инфраструктура” призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си и да сменят летните гуми със зимни. Да карат внимателно със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и указанията на контролните органи.

Над 3 000 снегопочистващи машини ще осигуряват проходимостта на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци. Ще са необходими близо 108 000 т сол и около 300 000 т пясък. Всички области са обезпечени с необходимитe суровини и имат готовност да посрещнат първия сняг. На директорите на 27-те областни пътни управления е разпоредено да следят метеорологичните прогнози по райони и да предприемат необходимите действия за обработка на пътищата във високопланинските части и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

Четири са нивата за зимно поддържане на пътната инфраструктура, регламентирани в Наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътищата от 2012 г.

В ниво „А“ са пътищата с интензивност на движението над 4 000 моторни превозни средства на ден, каквито са магистралите и първокласните пътища и направленията, свързващи съседни области.

В ниво „Б“ са пътищата с движение между 2 000 и 4 000 МПС на ден, във „В“ – между 500 и 2000 МПС на ден, а в „Г“ по-малко от 500 МПС на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за ниво „А“ е 3 см, за ниво „Б“ – 5 см, за ниво „В“ – 7 см, за ниво „Г“ – 10 см.

Максималният срок за провеждане на снегопочистващите дейности – от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията, за ниво „А“ е 2 часа, за „Б“ – 3 часа, за „В“ – 5 часа, и „Г“ – 8 часа.

След провеждане на снегопочистващите дейности за ниво „А“ пътното платно трябва да бъде почистено до асфалт /до черно/ с изключение на участъците, в които е забранено използването на химически вещества каквито са например вододайните зони. При другите нива е допустимо да има заснежени участъци, които да бъдат обработени с материали – сол, пясък и т. н.

Тези нива не се отнасят за случаите със сложна метеорологична обстановка – интензивни снеговалежи с големи снегонавявания, снежни бури със скорост на вятъра над 20 m/s, както и при възникване на бедствено положение в съответния район.