Театър с маски и музика ни среща с японските фолклорни традиции

За първи път в България ще бъде представен японският сценичен жанр Едо Сато-Кагура

На 4 и 5 ноември от 19 часа в учебния драматичен театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ ще се проведат представления на народното театрално изкуство Едо Сато-Кагура, обявено в Япония за национално богатство. Българската публика ще има възможност да види две от най-често изпълняваните пиеси в репертоара на Едо Сато-Кагура – „Орочи-тайджи“ („Прогонване на Голямата змия“) и „Акки-тайджи“ („Прогонване на злите духове“), базирани върху японската шинтоистка митология.

Представленията са част от 27-ите Дни на японската култура в България и се организират от Посолството на Япония със съдействието на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Безплатни пропуски за представленията могат да се получат от билетната каса на НАТФИЗ.

Едо Сато-Кагура е вид пантомимно изкуство, в което актьорите играят с маски под музикален съпровод (хаяши). Движенията им са бързи, енергични и отривисти, а хаяши, освен да служи за музикален съпровод, има за цел и да рисува пейзажи и да описва емоционални състояния. В началото религиозният смисъл на изпълнението е бил водещ в пиесите на Едо Сато-Кагура, но днес то се възприема като високохудожествено произведение на изкуството.