Званието "Почетен гражданин на Добрич" ще може да бъде и отнемано

Носители на приза също могат да се откажат от отличието като заявят желанието си писмено

Званието "Почетен гражданин на Добрич" ще може да бъде и отнемано. Това предвижда нова наредба за символите и отличията на общината, за която ще се състои публично обсъждане на 22 ноември,съобщава БТА.
Общинският съвет ще може да отнема отличието с тайно гласуване и с вота на повече от половината общински съветници.Лишените от званието граждани ще трябва да върнат почетния знак с лента и удостоверението за присъждане на наградата.
От званието ще бъдат лишавани граждани, ако са подали неверни данни в писмена декларация за принадлежност или непринадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Званието ще бъде отнемано и на граждани, които след удостояването, са осъдени за умишлено престъпление от общ характер за три години с влязла в сила присъда. Ще бъдат санкционирани и наградени, които с действия, послания или обръщения петнят доброто име на града и на страната. Носители на приза също могат да се откажат от отличието като заявят желанието си писмено, предвижда наредбата.