Съборетини в центъра на Пловдив, съседски спорове пречат на възстановяването им

Животът

02-11-2016, 12:22

Снимка:

plovdivutre.bg

Автор:

Роси Добринова

Всичко от Автора

Всички собственици ще бъдат събрани и уведомени, че трябва да укрепят сградите или да ги премахнат

2 къщи на улица "Предела" изглеждат като гнойни рани в северното подножие на Бунарджика. Те са в окаяно състояние, но съседски и роднински спорове пречат на възстановяването им, установи репортер на plovdivutre.bg . Докато собствениците се разберат постройките са станали развъдници на плъхове, котки и всякакви животни. Оказва се, че те са построени върху общински терен и от район "Централен" са предприели вече мерки по укрепването на сградите.
Северното подножие на Бунарджика изглежда като малкия Бевърли хилс. Луксозни къщи са кацнали на хълмовете, включително и на улица "Предела". С изключение на 2, които са изоставени от години. Порутените постройки са грозна картина, защото всяка сграда, която не се обитава, умира.  Междусъседските и роднински спорове обричат къщите на разруха. Собствениците не инвестират в тях, но не допускат и външни фактори да помагат.
Теренът, върху който са построени къщите обаче е общинска собственост, заяви кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Поради този причина на собственика на едната от постройките, който е юридическо лице, е съставен констативен протоколи и предписание. Веднага след това имотът е прехвърлен на 6 физически лица. "Въпреки че трябва да намерим и уведомим всеки от тях по отделно, тези процедурни хватки няма да ни спрат", категоричен е Стаменов. Той заяви, че в рамките на 1 месец всички собственици ще бъдат събрани и уведомени, че трябва да укрепят къщата или да я премахнат. Кметът на района допълни обаче, че реално къщите не застрашават живота и здравето на хората.