Официално: Повече от 30 са арестуваните митничари на "Лесово"

Крими

02-11-2016, 16:47

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

На ГКПП Лесово са задържани 28 митничари

Обиските в Бургас и Ямбол продължават, разпитите също

При специализирана операция на ДАНС и ГД "Борба с организираната престъпност" на ГКПП "Лесово" са арестувани повече от 30 митнически служители. Това съобщи на извънреден брифинг на граничния пункт административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев. 

В акцията участват около 300 служители на двете управления, както и съдии от специализирания наказателен съд.

Задържаните са действали като организирана престъпна група и са заподозрени, че са искали и вземали подкупи в различни размери.

От 8:00 ч. сутринта пунктът не работи, информира МВР. От Гранична полиция препоръчаха на пътуващите към Турция да ползват другите гранични пунктове – „Капитан Андреево” и „Малко Търново”. Това не попречи пред бариерата от двете страни на границата да се образуват километрични опашки от чакащи. За пъви път обаче критичната ситуация не стана причина за сигнали на телефон 112. Въпреки предупреждението на полицията по републиканския път „I – 7” към граничния пункт „Лесово” се образува дълга опашка от превозни средства. Леките автомобили се отклоняват няколко километра преди границата, но опашката от товарни автомобили вече е дълга над 3 километра. Има ТИР-ове, които са на път за пункта от през нощта.

Разследващите претърсват също адреси в Бургас и Ямбол, както и служебни помещения на граничния пункт. Разпитват се свидетели, провеждат се разпознавания.

Участниците в групата са наблюдавани в продължение на месеци, като са използвани и специални разузнавателни средства. Те не са само от една смяна и са разпределени в арестите на няколко полицейски управления, допълни Гешев.

По думите му досега са претърсени служебните офиси на граничния пункт и около сто жилища на митничари в Ямбол и в Бургас. Намерените суми не са големи, тъй като според използваната схема постъпленията са разпределяни в края на всеки работен ден.

Сред задържаните има един или двама началници на смяна, но ситуацията е много динамична и броят на арестуваните непрекъснато се увеличава, добави прокурорът.