Борисов: Бюджет 2017 е насочен към всички слоеве на населението

Моделът „Орешарски“ е пагубен за държавата, а Румен Радев е следващият Орешарски

С Бюджет 2017 максимално сме се постарали да подпомогнем всички слоеве на населението, като се започне от пенсионерите, образованието, отбрана и сигурност, здравеопазване, навсякъде. Постарали сме се чрез събраните повече средства да има и по-голям ръст на икономиката, и по-големи обороти в държавата, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Шумен. На въпрос дали ще има повишение на пенсиите Борисов подчерта, че се работи активно и в тази посока. „Извън бюджета, над 260 млн. лв. сме дали повече досега за българските пенсионери. Ако не бяха подлъгвани толкова години назад с грандомански проекти, които нямаше как да станат... Дори и да беше станало „Белене“ и сега да се строи, трябваше 20 млрд. лв. да се заделят. С кои пари ще им вдигнат пенсиите?“, отбеляза той. Според него програмата за саниране е пряко насочена и към българските пенсионери. „Вчера се срещнах с хиляди пенсионери в Гоце Делчев, Благоевград“, каза Борисов и добави, че там вече са готови много санирани блокове. „Това са средно по 10-15 хиляди лева безвъзмездна помощ на държавата на всяко семейство. И там живеят хора от всички партии, от всички възрасти. Радват се, защото това им носи 30-40 процента по-ниски сметки през зимата“, посочи премиерът.

Министър-председателят подчерта, че тази година 6,2 млрд. лв. са „заминали за американски централи, за руски централи, за КТБ“. „Ако тези пари сега стояха в бюджета щях да ви отговоря веднага – 1 милиард за пенсионерите, още 1 милиард за саниране, още 1 милиард за наука и образование. Тези пари ги дадохме, а аз не съм подписал нито един от тези договори. Нито един договор не съм подписвал, с който да задължа някого. Ами ако беше станало това на Драгомир Стойнев – още един реактор сега да строим в Козлодуй, с кои пари щяхме да го правим?“, попита Борисов и добави: „Надявам се хората да не се подведат в неделя“.

Във връзка с президентските избори на 6 ноември премиерът Борисов посочи, че истински се надява изборният процес да протече нормално. „Разпоредил съм на МВР днес да даде публична пресконференция и да обясни всичко, което са направили досега, на медиите, чрез тях и на хората, за да може в оставащите 2-3 дена да се постараят всичко да мине така, както в една демократична държава“, заяви министър-председателят.

Според него моделът „Орешарски“ е пагубен за държавата, а Румен Радев е следващият Орешарски. Премиерът посочи, че една от новите опорни точки на БСП е, че „сме се разбрали, едва ли не, да им дам президентските избори и след това да направим широка коалиция“.

„За съжаление, това се разпространява много от нашите приятели в дясно. Затова още веднъж искам да кажа – нито с БСП, нито с ДПС ще управлявам. Ще станем опозиция. Разбира се, това ще е фатално или много тежко за държавата. Вече сме го изтърпели и знаем много добре какво ни очаква. Знаем точно какво ще се случи. Макар че на тях ще им е много по-лесно първите 6-7 месеца, защото има много пари във фискалния резерв. 13 млрд. лв. ще ги похарчат и след това пак ще почнем от нулата да възстановяваме“, каза той.

Премиерът даде като добър пример направеното от правителството в Шумен – пречиствателни станции, пътища в целия регион, спортни зали. По негово разпореждане министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще посети старческия дом в Шумен, който ще бъде ремонтиран по „Красива България“. Отпуснати са 200 000 лв.

„Направени са много инвестиции тук. А на целия регион съм обещал да направим магистрала „Хемус“. Трите лота започват и докато не я направим, няма да мирнем“, каза министър-председателят. Това ще стимулира инвестициите в региона. „Убеден съм в това и ще работя с цялата си енергия. Знам, че ще стане, а и хората ми вярват, че мога и това ще направим като правителство“, добави той и изтъкна, че се очаква още четири завода да бъдат открити в Шумен от различни компании, като през април ще заработи първият.

Премиерът отново потвърди обещанието си към кмета на Велики Преслав за осигуряване на средства за изграждане на ВиК мрежа. „На всеки, който е дошъл, сме помогнали. А на него съм му обещал, нека да прати проект. За водоснабдяване и канализация в 21 век навсякъде даваме“, каза той.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен