Нов протест преди мярката на младежа, нападнал лекарка в Пазарджик

Нов граждански протест в подкрепа на обвинения в нападение над лекарка и охранител в Спешно отделение в Пазарджик ще бъде проведен днес от 13 часа пред Съдебната палата. Близки на 18-годишния Димитър Костадинов от беловското село Момина Клисура отново ще застанат пред входа с плакати, национални знамена и лентички в подкрепа на младежа, съобщава Дарик радио-Пловдив.

Проявата е съгласувана с общината и е планирана във формат като първата – с многократни пресичания на пътното платно по пешеходната пътека със спиране на движението. Ще бъдат пропускани само колите на обществения транспорт и тези със специален режим на движение. Протестът ще бъде мирен, без агресия и каквото и да било нарушаване на реда, уверяват организаторите.

Поводът е гледането на мярката за неотклонение на Димитър в Окръжния съд днес от 14 часа. В понеделник Районният съд му определи постоянно задържане под стража, като и досега мотивите за това решение са известни само на двамата защитници на младежа, след като не бяха прочетени в залата при произнасяне на решението от съдия Таня Петкова и до момента не са оповестени на сайта на ведомството.

Костадинов бе арестуван в четвъртък миналата седмица. Около обяд закарал в Спешно отделение свой братовчед, тежко пострадал при катастрофа. Според обвинението, е настоявал веднага да бъде доведен хирург, а малко по-късно изпаднал в ярост и нападнал охранителя Петър Данденов и дежурната д-р Гергана Анчева, която е ударена в главата. Лекарката е настанена в Неврологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик.

От самото начало близките на Димитър настояват, че обвиненията срещу него са силно преувеличени, че системата го превръща в изкупителна жертва за назидание на останалите и той плаща прекалено висока цена за невъздържаното си поведение.

От здравното заведение пък категорично застават зад колегите си, същата е и позицията на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ. Ръководството на болницата обяви, че е нает адвокат, който да представлява двамата пострадали в съда.