Арестувани депутати в Турция за връзки с ПКК

По-късно мощен взрив разтърси Диарбекир

Двамата съпредседатели на прокюрдската Демократичната партия на народите и още девет депутати в парламента на Турция бяха задържани рано тази сутрин, предаде Ройтерс. Заповеди за арест са издадени срещу поне още двама членове на парламента.
Турските власти посочиха като претекст за арестите отказ на двамата партийни лидери – Селяхатин Демирташ и Фиген Юксекдаг, да дадат показания пред разследващите органи във връзка с разпространението на "терористична пропаганда".
Арестът се очакваше, след като преди дни съд забрани на Юксекдаг да напуска страната. Вече от доста време тя и Демирташ са разследвани за "членуване във въоръжена терористична организация" – обвинение, което и двамата отричат.
Арестите бяха съпроводени с полицейски рейдове в столицата Анкара, както и в Диарбекир и в други градове в югоизточната част на страната.
Демократичната партия на народите разполага с общо 59 депутати в 550-членния турски парламент и един от основните противници на стремежа на президента Ердоган за промени в конституцията на страната.
Часове след арестите социалните медии Twitter и WhatsApp остават блокирани в Турция, съобщи Ройтерс.

По - късно мощна експлозия разтърси центъра на турския град Диарбекир. Устройството е било поставено пред сградата на полицейското управление в квартал Баалар. 1 човек е загинал, а най-малко 30 са ранени.