Читалище „Св. Кл. Охридски“ с ценна колекция от творби на дарители

Автор на идеята е д-р Иван Аяров

В изложбените зали на Народно читалище ”Св. Климент Охридски” е експонирана изложба под надслов „От читалищната съкровищница”, по повод честването на 160-та годишнина на читалищното дело в България. Тя е съставена, с помощта на директора на Художествена галерия – Стара Загора проф. Марин Добрев, от творби на дарители - художници, приложници, дърворезбари, организирали изложби в читалището.
Автор на идеята е д-р Иван Аяров, който поясни, че художествената сбирка надхвърля 300 експоната и е може би единствена по рода си в страната. Тя включва маслени картини, акварели, линогравюри, дърворезби и метало- пластика. Това са творби на професионалисти и любители от цялата страна - Теньо Жеков от София, Гено Лазаров от Пловдив, Георги Чобанов от Ямбол, Владимир Кондарев от Чирпан и много др. Много са и старозагорските художници - Никола Москов, Росица Попчева, Нено Бакалски, Ани Трингова, Камелия Мирчева, и др., както и дърворезбари като Иван Мечев, Здравко Здравков, Теньо Колев и др. Сред тях е и Иво Чехларов - автор на пластиката „Св. Климент Охридски” – Голямата читалищна награда, която се връчва за изключителни заслуги към читалищното дело в града и страната. Неделчо Куманов е автор на „Златната книга на дарителите” с меден обков, с образа на Св. Климент Охридски, в която се вписват имената на големите дарители на читалището, между които е и името на младия старозагорски кмет – Живко Тодоров. Автор на почетния плакет „Св. Климент Охридски” е Иван Димитров. В колекцията влизат още творби на възпитаници и учители от художествената гимназия „Дечко Узунов” в Казанлък, старозагорските училища и възпитаници на Школата по изобразително изкуство „Зографче” с ръководители Пеньо Радев и Атанас Вънчев. Дарител на емблематичният портрет на патрона на читалището Св. Климент Охридски е художникът и поет Даниел Александров.
Председателят на читалището д-р Иван Аяров сподели опасенията си, че читалището няма необходимите условия за съхранение на ценната колекция.