Бургас отбелязва Архангелова задушница с общоградско поклонение

Мисия Бургас

04-11-2016, 15:05

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пускат безплатни автобуси за Архангелова задушница

"Бургасбус" пуска в движение две допълнителни автобусни линии

В събота Бургас ще отбележи Архангелова задушница с общоградско възпоменание. Това е денят за почит към близките, които вече не са сред нас.
Поменът за душите на починалите ще започне в 10:00 часа на площада пред Дома на покойника в гробищния парк с изпълнение на траурна музика от Бургаския духов оркестър. 
В 10:30 ще се отслужи заупокойна молитва. След церемонията по инициатива на Община Бургас ще бъдат поднесени цветя на гробовете на видни граждани, оставили трайна диря с делата си. Сред тях са благодетелят на Бургас Александър Георгиев - Коджакафалията, поетесата Петя Дубарова и композиторът Георги Шагунов. 
От 11.30 часа пред Паметника на загиналите от 24-ти Приморски полк пред Военния клуб ще се проведе военен ритуал - панихида и полагане на венци и цветя по случай Архангелова задушница.
В него ще участват военнослужещи от бургаския гарнизон и представителния духов оркестър на Община Бургас.
"Бургасбус" ЕООД пуска в движение две допълнителни автобусни линии - № 13А и № 109.
Линия № 13 А ще обслужва района ж.к. "Изгрев" - ж.к. "Славейков" по маршрут : Автостанция "Изгрев" - "Младост" - "Пиргосплод" - "Стандартизация" - ВХТИ - к-с "Изгрев" Чешмите - Автостанция "Изгрев", като разписанието ще се изпълнява в следните  часове на тръгване от начална спирка : 6.30; 7.30; 8.30; 9.30: 10.30; 11.30; 12.30.
Линия № 109  ще обслужва района ж.к. "Меден рудник" - Централна градска част - ж.к. "Изгрев" по следния маршрут: Автостанция "М.рудник" - бл. 101 - бл. 485 - СОУ "Н.Геров" - кв. "Победа" -  стадион "Черноморец" - бул. "Ив. Вазов" -  ул. "Христо Ботев" - ул. "Одрин" - пл. "Трапезица"  - ул. "Струга" - МБАЛ -  бул. "Никола Петков" - ж.к. "Изгрев", бл. 39 - СОУ "Д. Чинтулов" - Автостанция "Изгрев" и ще се изпълнява с часове на тръгване от двете крайни точки както следва:
Автостанция "Изгрев" в 10,00; 11,00; 12,00 и 13,00 ч.
В автобусите по линии  № 13 А и № 109 се пътува  с електронни карти или  закупен от автобуса билет на стойност 1.00 лв.
Община Бургас и ОД на МВР са създали организация за безпрепятствено придвижване на големия поток от хора и автомобили, които ще пристигнат на гробищния парк. От УКОРС и полицията ще се грижат хората да не бъдат притеснявани от просещи групи.
Православната църква отбелязва Архангелова задушница в първата събота от ноември. Тя се нарича още Войнишка задушница, защото войните, които страната ни води за своето обединение в началото на миналия век, започват в навечерието на ноември. За това на Архангелова задушница се прави и помен за загиналите. По традиция на този ден се отслужва литургия за упокой и обща панихида. Подава се специално приготвена за случая храна, като се изрича - "За Бог да прости". Този, който приема храната, отговаря: "Бог да прости".