Режимът на Кадафи заразил със СПИН децата в Бенгази

Разкритията идват почти 10 години, след като бяха екстрадирани у нас и помилвани медицински сестри и палестинския лекар

Режимът на бившия либийски лидер Муамар Кадафи е отговорен за заразяването със СПИН на близо 400 деца от болницата в Бенгази, предаде АФП.

Двама бивши високопоставени представители на разузнаването са заразили децата. Това пише в тефтера на бившия премиер Шукри Ганем, открит мъртъв след бягството си във Виена през 2011 година.

За това официално бяха обвинени българските медицински сестри и палестинския лекар.

Разкритията идват почти 10 години, след като бяха екстрадирани у нас и помилвани.

Припомняме, че през 1999 година бяха арестувани пет български медицински сестри и един палестински лекар в Либия. Това са Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и Ашраф ал-Хаджудж.

Те бяха обвинени в редица закононарушения, включително в заразяването на няколкостотин деца в детската болница "Ал-Фатих" в Бенгази с вируса ХИВ. В последствие бяха осъдени от няколко съдебни инстанции в Либия, но през 2007 г. с помощта на западни държави бе постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

През 2011 година, председателят на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдул Джалил заяви, че "само един Бог знае кой е виновен за заразата с вируса на СПИН в Бенгази".

С тези думи той отговори на въпрос на БНР дали продължава да твърди, че разпространението на заразата е дело на режима на Муамар Кадафи.

Според Джалил, който бе министър на правосъдието при Кадафи, българските медици сами трябва да докажат, че зад обвинението срещу тях стоят тогавашните власти в Либия.

Кадафи бе убит от свои опоненти на 20 октомври 2011 г. след продължила няколко месеца акция на страни от НАТО.