„Променяме диабета!“ на 12 ноември в Бургас

Финалът на бягането е при Пантеона в Морската градина

Ежегодно на 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета. По този повод, но два дни по-рано, на 12 ноември, събота, от 10 часа в Морската градина на Бургас ще се проведе бягане с кауза "Променяме диабета!".

Инициативата е под патронажа на посланика на Дания в България г-н Кристиян Конигсфелдт, bTV Media Group, 5kum run, с подкрепата на Ново Нордиск. Лицата на Преди обед на bTV - Десислава Стоянова и Александър Кадиев, както и д-р Неделя Щонова - водеща на здравно - информационния блок "Дъхът на здравето" в Преди обед, също са посланици на инициативата на национално ниво.

Бягането с кауза "Променяме диабета!" се провежда за втора поредна година в София и след отчетения успех през 2015-та, от тази година вече се бяга едновременно в четири града - в Южен парк на София, в Морските градини на Бургас и Варна и на Гребния канал в Пловдив.

Финалът на бягането в Бургас е при Пантеона в Морската градина.

Бягането с кауза "Променяме диабета!" има за цел да увеличи информираността на обществото относно захарния диабет и да насочи вниманието на жителите на гр. Бургас към физическата активност и здравословния начин на живот, като предпоставка за превенцията на захарен диабет тип 2.

На участниците в бягането с кауза, както и на гостите на събитието, доброволно, анонимно и безплатно ще бъдат предоставени консултации и скрининг за риска от развитие на диабет от квалифициран медицински екип, осигурен от организаторите. На желаещите ще се раздават и здравнообразователни материали за захарния диабет и специални светлоотразителни жилетки.  

Всички желаещи да се присъединят към бягането с кауза "Променяме диабета!" може да се регистрират на интернет сайта http://5kmrun.bg/reg_form.php. Те ще получат личен баркод, с който да се отчете времето, за което са пробягали 5-те километра. Може да се бяга и нерегистриран, но участието ще отчете като анонимно.

На 14 ноември всяка година се отбелязва Световният ден за борба с диабета по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

По данни от 2015 г. на Международната диабетна федерация (МДФ), със захарен диабет в България живеят 460 000 души, а 200 000 имат диабет, но не знаят и следователно не се лекуват. Борейки се с рисковите фактори, могат да се предотвратят 90 % от случаите на захарен диабет тип 2!