Трофей от елен лопатар е кандидат за нов национален рекорд

Той е с предварителна оценка 208.22 точки по системата на CIC и тегло 4.750 килограма

Трофей от елен лопатар, отстрелян от германския ловец Вернер Аустрман на територията на държавното ловно стопанство "Тервел", е кандидат за нов национален рекорд, съобщават от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие.
Трофеят е с предварителна оценка 208.22 точки по системата на CIC и тегло 4.750 килограма. Единайсетгодишният екземпляр е отстрелян в средата на октомври при организиран ловен туризъм, допълват от пресцентъра на предприятието. Предстои национална оценителна комисия да се произнесе дали трофеят покрива критериите за национален рекорд. Според статистиката сегашният национален рекордьор е с оценка 207.59 точки по CIC и тегло 3.990 килограма, отстрелян през 1984 година в ловното стопанство "Воден", припомнят от Североизточното държавно предприятие.
Сегашната заявка за национален рекорд идва след 32-годишна пауза, като към момента девет от първите десет трофея са отстреляни в Североизточна България.Това отрежда на региона важна роля в трофейния лов на елен лопатар, коментира директорът на Североизточното държавно предприятие Веселин Нинов, цитиран от пресцентъра на ведомството