Приемат заявления за приемни родители в Симитли

Община Симитли стартира прием на заявления от кандидати за приемни родители за предоставяне на услугата "Приемна грижа", която може да бъде доброволна и професионална. Във връзка с реализиране на дейностите по проект BG05M9OP001-2.003  "Приеми ме 2015", от 01.11.2016г. доброволните приемни родители ще получават издръжка за настанените деца, а професионалните приемни родители ще получават и трудово възнаграждение, определено в процент от минималната работна заплата за страната, съобразно броя на децата. Възнаграждението на всяко професионално приемно семейство се определя в зависимост от броя на настанените деца, при сключването на договора. За настаняването на всяко следващо дете заплащането се актуализира с анекс към договора. Професионалният приемен родител с едно дете ще получава 150 % от минималната работна заплата, за две деца 160%, а за три деца съответно 170 %.

Доброволните и професионални приемни родители ще получават месечна издръжка за всяко дете, както следва: за дете от 0 до 3 г. - 260 лв.; от 3 до 14 г. - 227.50 лв; от 14 до 18 г., а ако учи до 20 г. - 260 лв. Освен тези средства, приемният родител ще получава и месечна добавка за дете до 18 г. в размер на 35,00 лв. Ако детето е с увреждане се отпускат допълнително 1,2-кратния размер на гарантирания минимален доход лв. месечно.

Приемната грижа позволява на децата, лишени от родителска грижа, да растат в семейна среда. Целта е да получат максимално добра грижа и възможност за развитие. Приемната грижа е социална услуга, която дава реална възможност за намаляване броя на децата, настанени в институции. Тя е част от процеса на деинституционализация в България и трябва да бъде съчетана с услуги и подкрепа към семействата, за да няма изоставени деца.