850 полицаи охраняват изборния ден в Пловдив

За осигуряване безопасността на движението и охраната на изборните материали при предаването им след изборния ден, е създадена временна организация на движението в районите

Създадена е организация за полицейска охрана  на общо 1009 секционни избирателни комисии, разположени в 437 места на територията на Пловдивска област, като за целта са ангажирани 850 служители от всички структурни звена на МВР, съобщиха от Областна дирекция на МВР-Пловдив.
Във връзка с  изборите за президент и вицепрезидент на Република България и националния референдум днес 6 ноември са предприети всички действия за гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, охраната и опазване на обществения ред в периода на подготовка и произвеждане на изборите. Под постоянна полицейска охрана още от 2 ноември (сряда) са изборните материали в общинските и районни администрации, като това ще  продължи до приключване на изборния ден в неделя.

В изборните помещения няма да се допускат въоръжени лица и такива в нетрезво състояние. При нужда полицейските служители ще извършват проверки на граждани с цел недопускане внасянето на опасни предмети в избирателните секции. Забранено е паркирането на МПС-та в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор. С полицейски ескорт ще се транспортират изборните материали от получаването им от общинските администрации до всяко място за гласуване.
За осигуряване безопасността на движението и охраната на изборните материали при предаването им след изборния ден, е създадена временна организация на движението в районите на двете РИК, както следва:
– За 16-а РИК в района на Международен панаир: Ограничава се спирането и паркирането по южното платно на бул. „България“ в участъка от бул. „Цар Борис Трети Обединител“ до мост „Адата“ за времето от 19 ч. на 6 ноември (неделя) до приключване дейността на 16-а РИК по приемане на изборните материали.
– За 17-а РИК в района на Областна администрация: Забранява се движението на МПС-та по бул. „Шести септември” в участъка от бул. „Васил Априлов“ до бул. „Копривщица“ от 19 ч. на 6 ноември (неделя) до приключване дейността на 17-а РИК по приемане на изборните материали. Този участък от булеварда ще се използва за временен охраняем паркинг на МПС, с които пристигат СИК от областта. Забраната ще бъде отменена своевременно след отпадане на необходимостта, но не по-късно от 6 часа на 7 ноември (понеделник).
От всички общини в Пловдивска област е създадена организация за превозване членовете на СИК с изборните материали до 16-а и 17-а РИК под полицейски ескорт и охрана. Охраната на длъжностните лица от СИК и изборните материали ще продължи по време на престоя им в РИК за обработка на протоколите и ще завърши с предаване на изборните материали в общинските администрации за съхранение.
От ОДМВР–Пловдив съвместно с Окръжна прокуратура и районните прокуратури е създадена организация за извършване на проверки по всички постъпили сигнали за извършени престъпни деяния срещу изборните права на българските граждани. Обособени са специализирани групи за незабавни действия по изясняване на фактическата обстановка и разследване.