Деница Николова в Бургас за среща по програма "Черноморски басейн"

Животът

07-11-2016, 12:08

Снимка:

дарик

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зам.-министър Деница Николова ще вземе участие във „Форум Градът 2016“

Зем.-министърът оглавява комитет за трансгранично сътрудничество между Турция и България

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова ще посети Бургас във вторник, 8 ноември 2016 г.

От 09.30 часа  в  хотел „Аква“ заместник-министър Николова ще открие първият Информационен семинар за България по Програмата за трансгранично сътрудничество по Европейския инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020“, на който ще бъдат представени възможностите за реализиране на проектни идеи по предстоящата първа покана. Програмата е с бюджет около 53,9 млн. евро и ще финансира основно проекти от типа „меки мерки“ в сферата на туризма, опазване на околната среда и намаляване на речните и морски отпадъци. Допустимите области по програмата за България са областите Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол и Стара Загора.

От 11.00 часа, в хотел „Приморец“ заместник-министър Деница Николова ще председателства третото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ИПП България – Турция 2014-2020. На заседанието ще бъдат разгледани и одобрени за финансиране първите подадени проекти по двете основни приоритетните оси на Програмата - „Околна среда“ и  „Устойчив туризъм“. Поканата, с общ бюджет  11 028 255 евро, беше публикувана на 16 ноември 2015 г. с краен срок за подаване на проектни предложения 16 март 2016 г.  До етапа на оценка на качеството са допуснати 116 проектни предложения. Очаква се на заседанието да бъдат подкрепени проекти, които ще допринесат за развитието на областите Бургас, Ямбол и Хасково,от българска страна, и провинции Одрин и Къркларели в Република Турция.

 Съпредседател от страна на Националния орган за управление на програмата е Бейза Туран, директор на Дирекция „Финансово сътрудничество“ към Министерството по въпросите на Европейския съюз на Република Турция, като в заседанието ще вземе участие като наблюдател и представител от Европейската Комисия - Главна дирекция “Регионална и градска политика“.