Подготвя се втория етап от системата за велосипеди под наем

От 40 дни вече се работи втория етап от стратегията "Пловдив-град на велосипеда" , част от нея е системата за споделено ползване на велосипеди. Това каза днес заместник-кметът Георги Титюков.
Той припомни, че градът вече разполага с 48 километра модерни велоалеи, изградени по европейски проект. Титюков допълни и, че при реконструкцията и строителството на пътища вече е задължително и изграждането на нови алеи.
"Ще бъдат изградени около 100 велопаркинги с по 16 конзоли средно или 1600 паркоместа общо. Ще има и 800 специално изработени колела с допълнителни системи срещу кражби, които ще могат да бъдат наемани срещу определена сума", допълни Титюков.
Системата ще дава различни възможности за заплащане. "Удобно е, че през компютър хората ще могат да проверяват къде има свободни места за спиране на велосипеди", заяви още зам.-кметът на Пловдив.
„Пловдив е град, който може да 15-20 минути да бъде прекосен с колело. За това е много важно въвеждането на този алтернативен транспорт“, подчерта Титюков. Той уточни, че във всички райони са проведени анкети по темата, като резултатите от допитването вече се обобщават.