Сменят директорката на МБАЛ "Св.Мина", сливат болницата със МБАЛ "Св. Пантелеймон"

Мисия Пловдив

08-11-2016, 06:31

Снимка:

plovdivutre

Автор:

Роси Добринова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Всяко сливане на болници ще се решава поотделно

Сградният фонд и работните места ще се запазят

На сесията в четвъртък Пловдивският общински съвет ще гласува смяната на директора на болница "Св.Мина" д-р Галина Карауланова. Причината според кмета Иван Тотев е, че тя не е съгласна с политика на Община Пловдив, която е за сливането на здравното заведение с общинската болница "Св. Пантелеймон". "Св. Пантелеймон" има капацитет да покрие част от задълженията на "Св.Мина" и да бъдат увеличени заплатите, като новият мениджмънт ще реши какви дейности ще се развиват в двете бази", заяви още Тотев.
Според него сливането на двете лечебни заведения ще бъде юридическо като сградният фонд и работните места ще се запазят.
Припомняме, че в началото на октомври лекарите от МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив простираха заради тежкото финансово състояние на общинската болница, което води до напускане на медицински кадри и отлив на пациенти.
Управителката д-р Галина Карауланова поиска от Община Пловдив спешно 350 хиляди лева за изплащане на дължимите заплати и финансова помощ в размер на 2 милиона лева, който да бъдат предвидени в бюджета за следваща година. Кметът Тотев категорично отказа финансовата помощ. „Говорим за търговско дружество. Бюджетът на община Пловдив е планиран. За да се отделят средства сега, означава да се вземат пари от друга бюджетна организация, а излишни пари няма. Още повече, че говорим за големи суми“, коментира решението тогава градоначалникът.