Искат постоянен арест за двойния убиец от Пазарджик

Окръжната прокуратура в Пазарджик поиска най-тежката мярка за неотклонение за 30-годишния Иван Николов, убил възрастна двойка в събота вечерта и ранил други две жени при безразборна стрелба с въздушна пушка с оптичен мерник на следващия ден. Днес се очаква Окръжният съд да вземе решение, а преди заседанието сградата отново ще бъде окупирана от протестиращи, съобщава Дарик радио-Пловдив. Близки и съседи на жертвите и пострадалите ще настояват виновникът да получи възможно най-тежкото наказание.
Инцидентите станаха в т.нар. малка циганска махала на града, като всички жертви са роми, а соченият за извършител – българин, живеещ в блок на метри от мястото. Официално не е потвърдено дали етническа нетърпимост е мотивът за случилото се, но за разследващите е ясно и че не е било с цел грабеж. При огледите в дома на убитите с по няколко пробождания Асен и Василка Илиеви са открити оставени на видно място пари, не са пипнати и златните бижута на жената.
Каквито и да са били мотивите за двете тежки престъпления, те разпалиха етническо напрежение. В района се навъртат патрулки. Простреляните Теменужка и Ася твърдят, че с нищо не са предизвикали стрелеца. И двете са улучени от сачмите му на път за близък магазин. През това време на мястото на двойното убийство полицията правела втори оглед. Според живеещи в квартала, Николов е наркоман и не за пръв път създавал проблеми. Заканвал да изтрепе циганите в махалата, псувал децата. Това пък ги предизвика да заявят пред медии, че не го искат в квартала си.
Тялото на 77-годишния Асен бе намерено от съседи пред къщата му. Дошлите на място полицаи открили вътре и трупа на съпругата му Василка, 68-годишна. При огледите е установено, че мъжът има 8 прободни рани в гърдите, жената – 5 в гърба. В разследването се включи и екип криминалисти от ГД „Национална полиция”. В неделния следобед смятаният за извършител Иван Николов бе арестуван. Все още не е ясно дали е имал съучастник.