Пловдив има шанс да бъде производител на електромобили

Пловдив има всички предпоставки да се насочи към Хармони и големия шанс да се превърне в първият български град, производител на електромобили

Представители на държавната администрация, местната власт и бизнеса  са очаквани на електромилното събитие в Пловдив утре - на 9 ноември: първото представяне в града на електромобилните проекти MOBY, изпълнявани с българско участие, официалното откриване на зарядна станция от мрежата на Елдрайв и пробно каране на различни марки електромобили.
Събитието, организирано от Българска Асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС) и Елдрайв, ще се състои от 10,00 до 12,30 часа на паркинга на хотел SPS,  бул. „Освобождение“ 3.
Проектите MOBY се изпълняват с европейско финансиране от консорциум на организации от Италия, Великобритания, Испания, Полша, Австрия, Дания и Румъния, както и БАЕПС от България. По PLUS-MOBY е разработен и вече тестван Хармони (Harmony) - нискобюджетен миниелектромобил, а FREE MOBY работи за подобряване на неговата енергийна ефективност  чрез включването му в енергосистема, управлявана от умни мрежи (smart grids). Представянето на MOBY e от интерес за фирми от сферата на производството на електромобилни части, сглобяването на автомобили, автообзавеждането, автомобилния софтуер и свързаните с тях услуги.
Пловдив има всички предпоставки да се насочи към Хармони и големия шанс да се превърне в първият български град, производител на електромобили – както за вътрешно потребление, така и за износ. Регионът на Пловдив има високо ниво на развитие на индустрията, като важна роля играе автомобилостроенето. Автомобилостроенето, преработвателната промишленост и производството правят 50 процента от местната икономика.
„Районът вече е готов да  направи втората крачка - към сглобяване на краен продукт, надграждащ вече наличните производства на компоненти и подсистеми. Деветте общини около Пловдив, шестте индустриални зони и деветте висши учебни заведения могат да са основата на бъдещия електромобилен скок на Пловдив“, казва Камен Василев, член на Борда на БАЕПС и координатор за България на проектите MOBY. “Това може да се случи само четири години, след като в Града под тепетата бе открита първата зарядна станция за електромобили”, допълва той.