Ансамбъл “Българе” разтърси града ни със спиращ дъха спектакъл

Поводът бе Денят на Ген. Тошево - 8 ноември

Веднага след края на официалната част, гостите на събитието имаха уникалната възможност да се насладят на изпълненията на Национален фолклорен ансамбъл “Българе”. Събитието беше умопомрачително – от тези, които разтърсват националното самочувствие и оставят трайна следа в съзнанието ти. От тези, които те карат да повярваш в България и ей така – да си щастлив, че си българин! Ето това беше неописуемия музикално-танцов спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл Българе. Да, именно неописуем, защото каквито и думи и определения да използваме, все няма да са достатъчни за това, което видяха гостите в залата. Едно изживяване, което наистина спира дъха! И те праща в друго измерение – на гордост, на поклонение пред силата на българските традиции, на непоколебима вяра в Чудото България!
Танцьорите от Национален фолклорен ансамбъл “Българе” представиха части от двата си най-популярни спектакъла – “Това е България” и “Албена”. Сцените представят “осмото чудо на света – българския фолклор” по един невероятен и неповторимо въздействащ начин чрез различни музикално-танцови картини.
Това, което най-много впечатлява в спектаклите, освен невероятните танцувални възможности на екипа, са и огромните им актьорски умения. Музиката и цялата атмосфера носят усещането за друг свят, а със своята зрелищност и драматично въздействие ансамбълът успя да завладее сърцата на генералтошевската публика.
Национален фолклорен ансамбъл “Българе” е създаден през 2003 година. Днес той играе пред публика 5 свои спектакъла, коренно различни един от друг. “Това е България” разкрива красотата на българските танци. “България през вековете” показва цялата история на най-старата европейска държава. “Албена” е апотеоз на българката и българската фолклорна песен, а в спектакъла на “Уникалните гласове” танцьорите на ансамбъл “Българе” показват себе си в една съвсем нова светлина. Акцентът в петия спектакъл – “Осмото чудо” е върху разнообразната гама от музикални размери в българския фолклор, които са представени в тяхната градация при всяка следваща картина.