Менда Стоянова: Важно е да мобилизираме максимална подкрепа за Цачева

Избираме между оставане в дясната политика или завой на ляво

Очаквахме една по-сериозна подкрепа в дясно за кандидата на ГЕРБ, а всъщност това не се получи. Хубаво е да се направят анализите, вероятно те ще се направят след втория тур, за да се види какви са причините за това. Така коментира резултатите след президентския вот Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в Парламента, в интервю за Радио "Фокус" - Пловдив ". Сега е по-важно да се съсредоточим, тази седмица, върху втория тур на изборите и да се опитаме да мобилизираме максимално подкрепа за госпожа Цачева".

Аз смятам, че това което премиерът каза, всъщност е едно абсолютно мъжко и отговорно поведение, отбеляза Менда Стоянова. "Ако хората, които трябва да кажем, че излязоха масово да гласуват, предпочитат президент от ляво, такъв какъвто е господин Радев, това означава, че предпочитат промяна въобще в начина, по който се управлява държавата. Защото тук вече не става дума само за личността на господин Радев и на госпожа Цачева, а тук става дума затова, че избирателят дава вот на една лява политика, едно преориентиране на политиката, която се води в момента. А това е вече сериозен извод. И точно заради това, мисля че е важно това да се обясни на хората през тази една седмица, за да може на втория тур, наистина ако някои от тях са се поддали на различни популистки призиви, изказвания, ако някои от тях са гласували по симпатия на личността на човека – жена или мъж, ако някой е решил, че е рано още държавата да бъде управлявана от жена на този висок пост – просто да премислят. Защото сега, на втория тур, техният вот ще бъде за оставане към дясната политика - към политиката на Европейския съюз, за нашето безрезервно членство в Европейския съюз, в НАТО, в евроатлантическите структури, или завой. Завой, който господин Радев ни обеща в своята предизборна кампания, макар и непряко, завоалирано, но всеки който е следил внимателно неговите изказвания знае, че става дума за завой, завой наляво".


Темата за Бюджет 2017 председателят на Комисията по бюджет и финанси в Парламента определи като "интересна":  "Това е много интересна тема, защото ако на втория тур суверенът даде своя вот за промяна в политиката наляво, това означава, че просто той иска промяна и на правителството, и на вътрешната политика. А тази промяна наляво може да се случи само чрез БСП. Разбира се, те не могат да направят самостоятелно правителство и мисля, че конфигурация БСП-ДПС може да се случи в рамките на това преструктуриране".

"Лошото е, че ние знаем какво правят тези две формации, когато дойдат на власт с натрупаните излишъци от предходните години. Те просто ги изхарчват за своите популистки идеи и след това, който дойде да оправя отново държавата. Аз лично много ще съжалявам, ако това се случи, защото тази година, всъщност за 2017 г. ние имаме наистина много добър бюджет. Предвижда се един сериозен ръст на БВП, който е над средното равнище за европейските държави и много над ръста, който държавите от еврозоната предвиждат за тях. Имаме един намаляващ дефицит, за първи път с намаляващ дълг. За първи път ние през 2017 г. предвиждаме да изплатим 1,5 милиард стари дългове и да намалим общото дългово бреме. От 30 процента, когато го заварихме 2014 г. след фалита на КТБ, и след управлението „Орешарски“ с две нива от 25 процента от БВП, за първи път имаме един сериозен ръст на приходите, над 2 милиарда спрямо отчета за 2015 г. Всички знаем, че през 2016 г. са събрани 1,5 милиарда повече данъчно-осигурителни приходи отколкото през 2015 година. За какво става дума? Това са пари, над 3,5 милиарда, които влизат в бюджета. /Резонно е да си зададем въпроса къде бяха те по времето на управлението на БСП и ДПС с премиер Пламен Орешарски?/ През 2017 година започва модернизацията на армията, има сериозни пари за подкрепа на реформата в средното и предучилищното образование, допълнителни пари за здравеопазване. Разбирате ли, че всичко това е наистина плод на двегодишни усилия, които сега се реализират чрез параметрите в този бюджет? И ако дойде друго ляво правителство на власт, те ще го прекроят, те имат право на това, ще имат и едни готови парички, с които ще могат наистина да финансират съществуванието си две години, а пък после да му мислим пак всички ние. Като икономист за мен това е фокусът, защото в крайна сметка икономиката е най-важното. Тя е пътят, по който може да се подобри влиянието на всеки един от нас. Днес излязоха данни на Евростат, на едно голямо проучване в ЕС, които показват, че България е четвърта по ръст на индустриалното производство. Т.е. това, за което говори господин Радев в неговата предизборна кампания, че България се деиндустриализира, че трябва държавата да се намеси и да създава предприятия, това просто не е вярно. Ние сме четвърти по ръст на индустриалното производство в цяла Европа. Това означава, че се възражда промишлеността в България след погрома, който ни се случи 1990-2000 г. И сега, когато това се случва, ние отново искаме да го прекъснем и да се върнем назад, но каквото реши суверенът.

Обръщам към всички български граждани да помислят, да премислят, защото техният вот в неделя е вот затова накъде трябва да върви България, дали трябва да продължи своя път, който следваме, или трябва да се върнем в едни други параметри, в едни други условия, които всички много бързо забравихме, че съществуваха преди две години, коментира Менда Стоянова предстоящия балотаж за президент на България в неделя, 13 ноември.