Връщат делото за източване на евросредства от асистенти на БСУ

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протестиране

Апелативният съд отмени условните наказания на двама главни асистенти от Бургаския свободен университет, обвинени в присвояване на над 38 000 евро от Европейския съюз и върна делото на прокуратурата.

Окръжният съд е признал Атанас Луизов и Деян Лазаров за виновни в присвояването на над 38 000 евро за проект „Европейски маркетингови практики" за студенти, по програмата за обучение "Леонардо Да Винчи".

Двамата асистенти от БСУ са осъдени в качеството си на длъжностни лица на три години лишаване от свобода, с изпитателен срок от пет години.

След повторната проверка въззивният състав намира, че присъдата трябва да бъде отменена поради липсата на валидно и допустимо обвинение с ясен и конкретен предмет и процесуални нарушение по време на съдебното следствие пред решаващия съд.

При този порок на обвинителния акт, нито подсъдимите могли адекватно да организират защитата си, нито съдът могъл да определи предмета на доказване и да проведе убедително съдебно разследване, за да разкрие обективната истина, пише АС.

Апелативният състав указва необходимост от нова преценка за достатъчно доказателства за виновността на всеки по продължавани длъжностни присвоявания или други посегателства срещу собствеността. 
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протестиране.