Победата на Тръмп предизвика безредици в САЩ

Лейди Гага протестира пред кулата „Тръмп“

Победата на републиканеца Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ, изкара хиляди гневни хора по улиците на много градове в западните щати.

В центъра на Окланд демонстранти изпочупиха витрини на магазини, запалиха кофи за боклук, гуми и чучело на милиардера. Един човек пък беше блъснат от автомобил, докато блокирал магистрала, съобщиха местни медии.

В Лос Анджелис, Сан Диего, Портланд и други градове имаше многохилядни протестни шествия, в които демонстрантите скандираха: „Това не е моят президент!“ и „Майната му на Тръмп!“.

Кадри от протестите, качени в интернет, показаха демонстранти да палят свещи и факли. На един от тях беше изгорено и знамето на САЩ.

Студенти от Калифорнийския университет в Бъркли протестираха в кампуса си. Протест имаше и в Калифорнийския университет в Дейвис, където студенти блокираха улици и преминаха в шествие, скандирайки лозунги против Тръмп, а също: „Ти не си Америка, ние сме Америка“.


Лейди Гага, отявлен привърженик на кандидата на демократите Хилари Клинтън, протестира пред кулата „Тръмп“. Тя сподели в социалната мрежа „Инстаграм“ своя снимка, показваща я застанала права върху камион за боклук и да държи надписа: „Любовта ще надделее над омразата на Тръмп“. Това беше един от предизборните лозунги на кампанията на Хилари Клинтън.

 

Снимка, публикувана от #VoteHillary (@ladygaga) на%месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST