Над 80 филма и нов екран в зала 1 на НДК очакват публиката на Киномания

Бернардо Бертолучи със специален поздрав към зрителите на фестивала

„Киното е споделено преживяване. Смисълът му е да вълнува, да спира дъха. Няма как да ти спре дъхът, ако устата ти е пълна с пуканки”. С тези думи откри пресконференцията за Киномания изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош. Той подчерта, че във фестивала са включени филми, които никъде другаде не могат да се видят. Боршош анонсира новия екран, с който е оборудвана зала 1 специално за Киномания и представи новият директор на Продуцентски център Ева Христовова.


Над 80 филма ще покаже юбилейното издание на Киномания, селектирани в специални филмови сесии - детско кино, Фестивал на френския филм, ленти, посветени на музиката и велики музиканти, хитови продукции, златни класики и др.


На преконференцията бе излъчено и ексклузивно обръщение към зрителите на фестивала от големия италиански режисьор Бернардо Бертолучи. Той сподели, че се надява неговата ретроспектива да накара публиката да мечте. Погледът към творчеството на режисьора е по повод 75 години от рождението му, заради което Киномания ще представи някои от най-ярките му произведения.


Тодор Чобанов – зам. кмет на Столична община - традиционнен партньор на фестивала, поздрави организаторите и гостите и сподели, че той самият е запален фен на киното и Общината ще продължава да подкрепя фестивала и занапред.

Киномания 2016 започва на 17 ноември и ще продължи до 1 декември. Тазгодишното издание ще отбележи своя 30-годишен юбилей с изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика. В афиша са включени премиерно едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните две години, които не са показвани в България. По традиция всяка година се представят наградените ленти от престижни международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др. Събитието е част от Културния календар на Столична община.