Община Якоруда в деня на изборите

Официалната безработица в общината е над 60%

Официалната безработица в Община Якоруда е над 60%. Ударът е предимно върху мъжете, които преди години са били заети в строителството. Въпреки настоящето якорудчани помнят, че техните предци са създали първия картел още по времето на Османската империя и са били единствените, които са имали правото да търгуват с катран – черното злато във века на каруците като луксозно транспортно средство. Хората помнят, че там е била изградена и първата в региона промишлена зона през 20-те години на миналия век .

В днешно време обаче Якоруда е най-мълчаливата община. Пред БНР местните споделиха, че младите хора там са мотивирани да гласуват. Бизнесменка от града потвърди, че младите хора тук имат мотивацията да гласуват, на миналия тур на изборите е имало доста младежи, чакащи на опашки пред СИК. Много малки са перспективите за тях в малките общини и затова дават гласа си.

Що се отнася до младите хора, които живеят и работят в чужбина, те искат да се върнат в родината си, но да живеят така добре, както са живели там.