Съкращават пътя Добрич – Албена с 2500 метра?

От Областна управа искат възобновяване и завършване строителството на път II-71 Добрич – Албена

Пътят от Добрич до курорта  Албена ще бъде съкратен с около 2500 метра  чрез изграждане на ново обходно трасе край село Батово, съобщават от областна управа в Добрич.

С изграждането на новото трасе ще се избегнат множеството завои за слизания и изкачвания по пътя за комплекса, които създават предпоставки за множество пътно-транспортни произшествия. Ще се намали до минимум трафикът през село Батово и разстоянието до курорта с национално значение ще бъде намалено. Ще се съкрати и времето за пътуване на български и чуждестранни туристи, които почиват в Албена.

Според статистиката всяка година над 30 000 автомобила с летовници от Черноморския басейн - българи, румънци,украинци, молдовци, руснаци, преминават през Добричка област на път за курорта  Албена.

В тази връзка и предвид обявената от правителството на Република България цел, относно приоритетното финансиране на изграждането на пътната инфраструктура в Северна България, Областният управител на област Добрич отправи на вниманието на министър-председателя на Република България следното предложение: Да се възобнови и завърши строителството на път II-71 Добрич – КК „Албена“ в участъка от км 105+800 до км 111+975 (ново трасе – обход на с. Батово, община Добричка).  Отчитайки ползата за населението и изгодата за развитието на туризма от изграждането на визирания пътен участък от републикански път II-71, разположен на територията на област Добрич и предвид общия стремеж на заинтересованите институции за подобряване състоянието на регионалната пътна инфраструктура и от там на социалния и икономически статус на местното население, Областният управител на област Добрич поиска съдействие за включване финансирането на възобновяването и завършването на строителството на път II-71 Добрич – КК „Албена“ в участъка от км 105+800 до км 111+975 (ново трасе – обход на с. Батово, община Добричка) при разпределението на бюджетните средства по бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2017г.