ЦИК: 27,03% избирателна активност към 13:00ч.

Право на глас са упражнили 1 848 238 души

27,03% е избирателната активност към 13:00 часа. Това обяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Право на глас са упражнили 1 848 238 души. Най-високата избирателна активност от 32,69% е отчетена в Смолян, а най-ниската в Кърджали - 17,34%.

За частичните местни избори за кмет на столичния район "Младост "са гласували 28,24% или това са 25 081 от общо 88 813, имащи право на глас. Андреев коментира, че избирателната активност е по-висока от тази на първи тур, когато тя е била 26, 6%.

В ЦИК са постъпили 42 сигнала и жалби, свързана с нарушения в изборния ден, информира Камелия Нейкова. 21 от тях са свързани с нарушения с организацията на работа на секционните избирателни комисии. Седем са за нарушения, свързани с упражняването правото на глас на избиратели. 12 са нарушенията на чл. 205 от Избирателния кодекс (ИК) или разпоредбата, която забранява огласяване на резултатите от допитване на общественото мнение по повод изборите.

"Сигналите са свързани с това, че в някои електронни медии, публикуват такива данни. ЦИК е постановила четири решения за установяване на нарушения на тази разпоредба на съответния доставчик на медийна услуга", заяви Нейкова.

Относно сигналите за гражданите тя коментира, че те са свързани с отваряне на бюлетината, след като бъде пусната в урната. "Ние не веднъж препоръчахме, след като избирателят е гласувал и му бъде откъснато номерчето на бюлетината и бъде поставен вторият печат, секционната избирателна комисия връща на избирателя бюлетината и преди да я пускане в избирателната комисия той може да я сгъне още веднъж", посочи Нейкова.

Тя коментира, че в район Плевен е имало сигнал, че в някои секционни избирателни комисии не позволяват да сгънат още веднъж бюлетината, на което ЦИК е реагирала с указание към съответните секции.

В столичния район "Младост" при подаване на бюлетината в началото на гласуването ъгълът е бил предварително откъснат, което също е неправилно. В конкретния случай избирателят е поискал друга бюлетина, откъсната непосредствено пред него.

Има няколко еднородни сигнала, свързани с изявление на премиера, в тях се твърди, че е извършена предизборна агитация, след упражняването правото му на глас. ЦИК е изискала от СЕМ съответния материал, за да прецени дали има данни за агитация.

Няма сигнали за нарушения на изборния процес в гласуването извън страната, заяви Нейкова.

Тя коментира, че няма данни за купуване на гласове в Ловеч и няма такива сигнали нито в секционните избирателни комисии в Ловеч, нито в ЦИК.