Деца от Добрич станаха вицешампиони по шахмат

Турнирите се играха по кръговата система ’’всеки срещу всеки’’

Държавните отборни първенства по шахмат на Република България, разделени в 4 групи по пол до 12 и 16 години се проведоха в Боровец.
В борбата за медалите в държавните първенства по класически шахмат,  блиц и рапид участваха, представители от градовете София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, Добрич, Велико Търново, Шумен, Благоевград, Кюстендил, Дупница и Червен бряг. Турнирите се играха по кръговата система ’’всеки срещу всеки’’ като за първи път се ръководиха изцяло от независим компетентен съдийски състав – от м.с. Димитър Илиев, гросмайстор Адрияна Николова и Деян Димитров.
Сребърните медали в трите първенства за момчета до 12 години  убедително  завоюва шахматния отбор от град Добрич.  В състава на отбора  по реда на дъските играха:  Момчил Петков, ученик от 5 клас на ОУ ’’Христо Ботев’’, Никола Лазаров, ученик от 6 клас на СОУ ’’П. Р. Славейков’’, Преслав Петров, ученик от 4 клас на ХГ ’’Св. св. Кирил и Методий’’ и Емил Параскевов,  ученик от 5 клас на ПМГ ’’Иван Вазов’’.  Тези добрички момчета се изявиха като един дисциплиниран, сплотен и бояк колектив, който безкомпромисно с голямо желание и амбиция игра за победа всяка партия, съобщи м. с.  Тодор  Toдоров, ръководител на шахматен клуб в  Младежки център  ’’Захари Стоянов’’. Всичко това се оказа решаващо за крайния голям успех в  мирните битки по черно - белите квадрати при наличие на много силна конкуренция. Индивидуалните резултати на добричките състезатели по дъски са следнитe: първа дъска Момчил Петков -  12,5 т. от 16 партии, втора дъска Никола Лазаров  -  9 т. от 16 партии, трета дъска  Преслав Петров - 13  т. от 16 партии, четвърта дъска Емил Параскевов   - 7,5 т. от 16 партии.
Най-значимата стандартна дисциплина, класически шахмат се проведе по контрола за игра 60 минути плюс 30 секунди на ход на всеки състезател до завършване на партията.  В директния двубой отбора на момчетата до 12 години от гр. Добрич,  единствен постигна равенство с шампионите сборния отбор на гр. Бургас. Дори  можеше  да ги победи, така както победи другия сборен детски отбор бронзовите медалисти от гр. Плевен. Гордея се с успеха на  нашия местен детски шахматен отбор, защото е съставен  изцяло от деца, които живеят, учат и играят шахмат в родния си  град, добави Тодоров. Показателен  е  следният факт, че повечето други отбори  медалисти, както в тази, така и в другите групи представляват механичен сбор от изявени в шахмата деца от различни градове. Шахматният клуб изказва благодарност на кмета на град Добрич Йордан Йорданов, на директора на общинския младежки център ’’Захари  Стоянов’’ Мими Иванова и на родителите на изявилите се деца, за оказаната подкрепа, с която стана възможно участието в националната спортна проява. На вниманието на всички родители обявявам, че в общинския младежки център ’’Захари  Стоянов’’ на град Добрич, са предоставени великолепни условия  за игра на шахмат и развитие на по-високо ниво на интелектуалния потенциал  и безплатно  осмисляне свободното  време на децата и младежите.

Източник:centersport.org