40 деца приютява най-новия Дневен център в Бургас

Мисия Бургас

15-11-2016, 12:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Старите казарми стават Център за деца с увреждания до края на годината

С решение на МС бившите казарми бяха отстъпени на Общината

Община Бургас изгради Дневен център за деца и младежи с увреждания. Центърът се намира в Приморски парк на мястото на бившите казарми. Той трябва да започне да функционира като делегирана държавна дейност, считано от 01.01.2017 г. Това решение ще вземат на ноемврийската сесия съветниците. Центърът ще обгрижва 40 деца, за които ще се грижи персонал от 16 души. Средствата за осъществяване на дейностите на новата социална услуга, включващи: работни заплати, осигурителни вноски и цялостната издръжка, ще бъдат осигурени съобразно Закона за държавния бюджет на Република България за 2017 г. по стандарти и критерии, определени с Решение на Министерски съвет - стандарти за делегирана държавна дейност.
"Дневен център" е комплекс от социални услуги, които създават условия за цялостно обслужване на потребителите през деня или седмично, свързани с предоставяне на храна, задоволяване на ежедневните, здравните, образователните и рехабилитационните потребности, както и на потребностите от организация на свободното време и личните контакти. 
В Дневния център ще се обгрижват деца и младежи с психически, физически, сензорни увреждания, ще се извършват медико-социални дейности, рехабилитация и специализирани програми, възпитателна и корекционна работа. Ползването на услугата дава на родителите и близките шанса да се включат по-активно в обществения живот, да се реализират професионално и да преодолеят социалната изолация, на каквато често са подложени, а така също и да получат необходимата професионална подкрепа и помощ в отглеждането на детето си. 
Дейности, които ще се предоставят в дневния център са: Професионални занимания на децата и младежите през деня; Логопедична дейност; Психологична дейност; Арт и Рехабилитационна дейност; Трудотерапевтична дейност; Организация на свободното време и личните контакти; Индивидуално обучение.
Функционирането на Дневен център за деца и младежи с увреждания е изключително необходима социална услуга и отговаря на нуждите и потребностите на децата и младежите с увреждания в Община Бургас.