Условна присъда за смърт на пътя

Крими

15-11-2016, 16:27

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Къде е най-красивата коледна украса в Бургас

По непредпазливост причинил смъртта на пешеходката, настъпила 7 дни по-късно

Окръжен съд – Бургас в съдебно заседание днес призна подсъдимия Иван И. за виновен, за това, че на 07.03.2015 г. в гр. Бургас, в посока стадион „Черноморец“, при управление на лек автомобил, нарушавайки правилата за движение, визирани в чл. 5, ал. 2, т. 1  и чл. 116 от Закона за движение по пътищата, движейки се с несъобразена с пътните условия скорост от 48 км./ч., допуснал пътно - транспортно произшествие с пресичаща пътното платно пешеходка Е.И. В резултат на това, по непредпазливост причинил смъртта на пешеходката, настъпила 7 дни по-късно, на 14.03.2015 г. Експертите по делото са установили, че смъртта на пешеходката е настъпила в резултат на травми от пътното произшествие -  счупване на таза, което причинило масивна белодробна тромбемболия, довела до остра дихателна и сърдечна недостатъчност. След направеното деяние подсъдимия е направил всичко, зависещо от него, за оказване на помощ на пострадалата, поради което и на основание чл. 343а, ал. 1, б.“б“, вр. чл. 343, ал. 1, б.“в“, вр. 342, ал. 1 от НК, за нарушение на чл. 5, ал. 2, т. 1, вр. чл. 116 от Закона за движение по пътищата, съдът го осъди на една година и осем месеца „Лишаване от свобода“.
На основание чл. 372, ал. 2 от НПК, вр. чл. 58а от НК, Бургаският окръжен съд редуцира така определеното наказание на една година и два месеца „Лишаване от свобода“, с три годишен изпитателен срок. Съдът лиши подсъдимия Иван И. от право да управлява МПС за срок от една година.
Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Бургас в 15–дневен срок.