Операция "Pandora" удари иманярската мафия в страната

65-има са задържаните за извършени престъпления, свързани с културно исторически ценности

Операция "Pandora" е реализирана от 7 до 11 ноември на територията на страната в изпълнение на Оперативен план за действие за 2016 г. по приоритетна област на ЕС "Престъпления против собствеността". Заложената цел е противодействие на престъпления, свързани с културни ценности на територията на държави - членки на ЕС.

В акцията са участвали служители на ГД“Националана полиция“, ГД „Гранична полиция“, СДВР и областните дирекции на МВР в страната, експерти от Агенция “Митници”. Тя е проведена под ръководството Върховната касационна прокуратура.

В хода на операцията са проверени 781 археологически недвижими и търговски обекти, извършващи търговска дейност с културни ценности, 39 624 лица и 21925 моторни превозни средства. 65-има са задържаните за извършени престъпления, свързани с културно исторически ценности, образувани са 21 досъдебни производства.

При проведени процесуално - следствени действия са иззети общо 984 движими културни ценности - антични монети, украшения, съдове, оръжие и картини - предмет на престъпление, както и множество металдетектори послужили за незаконно търсене на археологически културни ценности.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"