Откриват студентска научна сесия по физика и инженерни технологии

Организатори са Физическият факултет и Студентският съвет на университета съвместно с Фондация „Еврика“, участват 150 ученици, студенти, докторатнти и млади учени

За пета поредна година Физическият факултет и Студентският съвет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ съвместно с Фондация „Еврика“ организират Националната студентска научна сесия по физика и инженерни технологии. Събитието ежегодно се провежда съвместно с Фондация „Еврика“. Настоящото издание на сесията ще се проведе от 16 до 18 ноември 2016 г. и в него ще се включват над 150 студенти, докторанти, млади учени от висшите училища в страната и от БАН, а също ученици от цяла България.
На участниците в научната сесия се осигурява форум за обсъждане на нови идеи и проблеми в съответната научна област, както и се създават нови контакти, даващи възможност за бъдещи общи проекти и инициативи между младите учени в страната. 
В първия ден от конференцията, по традиция, се предвиждат презентации на едни от водещите фирми в България в областта на физиката и инженерните технологии, които биха могли да бъдат подходящ пример за едни от възможните бъдещи професионални реализации на младите инженери и физици, смятат организаторите. Присъствието на фирмите е част от проекта на Физически факултет за подпомагане на осъществяването на по-тесни контакти между бизнеса и образованието. Подобна открита среща дава възможност за обмен на информация и идеи между средното образование, бизнеса и висшето образование. 
В програмата на конференцията се включва както устно, така и постерно представяне на доклади, на които поне един от авторите е млад учен до 35 години, студент или докторант. Основните научни секции са: „Електроника, комуникации и инженерни технологии“, „Оптика, фотоника и лазерна физика“, „Атомна и ядрена физика“, „Физика на кондензираната материя и нанотехнологии“, „Теоретична и математическа физика“, „Астрономия и физика на земята“, „Интердисциплинарни науки и методика на обучението по физика“.