Старозагорски ученици в състезание за 100 дръвчета за училището и града

Предвидени са да бъдат подарени минимум 20 000 дървета

Учениците от 11д Профилирана природоматематическа гимназия "Гео Милев" Стара Загора  се състезават с училища и детски градини от цялата страна в играта „ХИЛЯДИ ДЪРВЕТА ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ" 20 000 нови дървета за България, организиран от gorata.bg. Играта стартира на 04 ноември в 19:00 ч. и ще продължи до 23:59ч. на 27 ноември. Според регламента 200 училища, десетки градини и ясли ще имат възможността да спечелят по 100 млади дръвчета, които да посадят в родните си градове или села, като по този начин допринасят за възраждането на българската природа.

"Ние сме 11Д. Обичаме да DAB-ваме. Много бихме се радвали да спечелим фиданките, защото по този начин ще запазим традицията и след 40 години ще гледаме как нашите деца и внуци също DAB-ват под тънката сянка на дръвчетата, които ще засадим!",  Активни са и още от възпитаниците на гимназията " Нашата общност, нашия клас, НИЕ искаме да спечелим, защото това залесяване е една много добра кауза за човечеството и за природата. Просто казано за нас природата е всичко. В нея се крие цялата красота в света ни. Много малко хора биха ни разбрали. Може би само онези, които са успели да бъдат едно цяло с нея. Тези, които са имали възможността да прекарат време сред нея, да се лутат ей така насвобода, да седнат някой камък сред дърветата и да се насждават на заобикалящото ги - на причките, които пеят наволя, на катеричките, коитоскачат от клон на клон и на цялата тази свобода, спокойствие, красота, която се крие в тозо свят изпълнен с живот в Природата. Но не мислете, че тя е само всички тези неща, които описахме. Тя е и дом на горските, наш пазител изразяващ се в това, че пречиства въздуха ни и ни осигурява потребни неща за живота ни, зза нашето оцеляване. Напоследък много гори биват изсичани, а за залесяването им се грижат много малко хора, което не е в плщс за никого. За нас това засяване на млади фиданки е важно, за да се създадът нови гори или дори малки площи, дворове или каквото и да било, за да има зеленина и красота. Надяваме се повече хора да се заинтересоват относно каузата и да бъдат съпричастни в дейността със залесяването. !!!", казват още учениците от 11 клас.

Предвидени са да бъдат подарени минимум 20 000 дървета, разпределени в минимум 200 награди, всяка от които представляват по 100 фиданки (малки дървета). Видовете дървета ще са широколистни и иглолистни, като ще бъдат съобразени с климатичните условия, почвите и др. важни аспекти съобразно - това къде се намира спечелилото училище, детска градина или детско заведение.

В кампанията са се включили още 8г клас от училище ППМГ "Гео Милев" и IV''A"клас СУ"Максим Горки" Стара Загора.