Борисов: Оставаме на разположение на обществото

Премиерът подаде оставката на правителството

„Подавам оставка на ръководения от мен Министерски съвет. Ще продължим да изпълняваме функциите си до избирането на служебно правителство. Оценката ни е, че положихме максимум усилия“ Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на обсъждането на оставката на правителството. Той честити победата на ген. Румен Радев и Илияна Йотова като я определи като категорична и ясна.

„Налагаше се, за да се запази тази стабилност, ние да правим редица компромиси. С една, с втора, с трета, четвърта партия. Аз си знам какво ми е било две години, нашата оценка е, че се опитахме, положихме максимум усилия и поне в момента нито се е дигнала цената на тока, трето тримесечие сме трети по ръст в икономиката. Успяхме да платим, каквото имаше да се плати“, коментира Борисов. 

„Управлението се дава от народа, това е моята убеденост. Народът казва търсете друг начин да продължите управлението. Ние нашите изводи си ги правим. Нямам претенциите и не съм ги имал, че всичко, което правим е незаменимо, нито имам претенции, че ние сме незаменими. Господин Радев е достоен и госпожа Йотова също. Искам да помоля новото мнозинство: направете служебно правителство, което да изкара до изборите. Ние Ви вярваме, направете правителство, успокойте държавата и управлявайте, ние каквото има необходимо ще бъдем максимално конструктивни“, заяви министър-председателят. 

„Моят съвет е всички политически партии да чуят какво казват хората на референдума, дали на нас ни харесва или не, това е волята на народа, така е редно, вие да се съобразите или, ако не се съобразявате, обяснете на хората какви са рисковете и какво трябва да се направи, защото досега не се направи. Имам голяма молба към вас, популизмът вече взима страховит връх, ако много от предложенията станат факт в този бюджет, те са популистки, приятни за слушане, ако станат факт, на годишна база бюджетът ще губи по 3 млрд, на втората година ще се мултиплицира, на третата година държавата ще се срине. Демокрацията е направила така партиите да падат, да идват на власт, да се борят с опозицията, да уважават себе си и опонента. Направете така, че след две или три години, или четири, когато дойде друго управление, да не трябва да почне пак отначало, много е трудно, няколко пъти е правено“, категоричен бе той. 

„Оттук нататък всеки си носи своя кръст и всеки си носи пред обществото своята отговорност. Още веднъж благодаря на всички вас, че въпреки неразбирателството помежду ни две години успяхме да се справим с управлението на държавата. Не съм с обидил, защото винаги гласът на хората е бил най важен за мен, вариантът на левицата беше по успешен и те победиха“, коментира Борисов, като добави, че БСП никога не са признавали победа на ГЕРБ. „На зриителите да кажа: много сериозни изводи сме си направили, оставам на разположение на обществото, ако един ден прецени, сме готови отново да работим за него сега обществото“, с тези думи се обърна Борисов към хората. 

„Благодаря ви още веднъж, беше чест за мен“, завърши премиерът в оставка.