Образователен концерт в Операта

Животът

16-11-2016, 17:04

Снимка:

държавна опера Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фондация „Русе – град на свободния дух“ – модел за мултисекторно партньорство

Мотото е“Фолклорът в класическата музика"

Днес се проведе пореден образователен концерт за деца, организиран от Държавна опера Русе. Той се проведе под мотото “Фолклорът в класическата музика” и бе представен в хоровата зала пред ученици от СОУ “Иван Вазов”. Заглавието е премиерно в тази поредица от образователни концерти. Представени бяха фолклори обработки на песни от класически български композитори,  които са от пиринската, северняшката и родопската фолклорни области.

Автор и водещ на програмата беше Пламен Бейков.

Хореограф Милана Домусчиева, за гримът и перуките се погрижи Анелия Неделчева, а музикалното оформление е от Богдана Пенева на виолончело, а на пианото бе Божена Петрова.

Участваха:

Лили Харизанова с “Биляна платно белеше”, Теодора Чукурска с “Луковитски моми”, Петя Цонева с “Момина песен”, Момчил Миланов с “Леле, Яно” и Пламен Бейков с “Добре ми дошъл деверо” и “Хайдушка песен”

Дует на Иван и Янка от  “Българи от старо време”  в автентични народни носии изпълниха Стоян Стоянджов и Даниела Караиванова.

Тримата балетисти, Елка Радулова, Боряна Сърталска и Михаил Дамянов представят менует, след което две от момичетата се преобразяват в нестинарки.

Децата активно участваха в подготовката на танца от “Нестинарка”, направиха импровизирана жарава от червена хартия, предварително подготвена за случая.