Ще изграждат нов военен паметник в Добричка община

Заседава Областната комисия за „Военни паметници“

Заседание на Комисията „Военни паметници“ се проведе в Областна администрация във вторник. То бе председателствано от заместник областния управител Сали Феим.

         В дневния ред бяха включени две точки: Разглеждане на внесените от община Добричка документи за изграждане на нов военен паметник – „Паметен знак на 36-ти пехотен Козлодуйски полк“ и изготвяне на съгласувателно становище до Министерство на отбраната, съобщават от пресцентъра на Областна управа.

         Вторият въпрос, по който е взето решение, се отнася до разглеждане на внесените от община Добричка документи за включване в регистъра „Военни паметници“ на военен паметник на загиналите в Междусъюзническата и Втората световни войни от с. Плачи дол и изготвяне на съгласувателно становище до Министерство на отбраната.

         От община Добричка е представен идейният проект и придружаващата  документация на „Паметен знак на 36-ти пехотен Козлодуйски полк“, който ще бъде изграден между селата Козлодуйци и Росеново, на място предоставено от общината, лесно достъпно, видимо от далеко, като след строителните работи ще бъде облагородено.

         Областна комисия „Военни паметници” е взела решение да подкрепи проекта и е дала положително становище за неговото изграждане, което е подписано от Областния управител Детелина Николова.

         По втората тема от дневния ред, присъстващите са били запознати с входираните в Областна администрация документи от община Добричка за включване в регистъра „Военни паметници“ на „Паметник на загиналите във войните (Междусъюзническата и Втората световни войни) от с. Плачи дол и изготвяне на съгласувателно становище. Пояснено е пред комисията, че върху вече съществуващ постамент, са поставени паметни плочи и по тази причина паметникът се разглежда като реновиран, а не изграждане на нов. На това основание комисията може да съгласува включването на паметника в Областния регистър. В хода на разискванията е станало ясно, че на паметната плоча под имената на загиналите има достатъчно място, където може да се допълни с текст или изображение на георгиевски кръст, венец, след съгласуване на идеята с Регионалния исторически музей.   

         По този въпрос, комисията излезе също с положително  становище, одобрено от Областния управител, в което се казва, че подадените документи отговарят на изискванията на Закона за военните паметници и следва паметникът да бъде включен в Областния регистър „Военни паметници”.

         В изпратеното становище до Министерство на отбраната, Областният управител Детелина Николова предлага паметникът да бъде включен и в Националния регистър „Военни паметници”.