5000 лева осигуриха дарители за лечението на деца с лицеви аномалии

Животът

17-11-2016, 15:18

Снимка:

асоциация АЛА

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

120 деца в България всяка година се раждат с аномалия на устната и/или небцето

Близо 5000 лева за лечението на деца с лицеви аномалии бяха дарени по време на дарителската кампания на асоциация АЛА през ноември. Тя се осъществи благодарение на джаз певицата Мирослава Кацарова, която прегърна каузата. И така, още на Пловдив Джаз Фест за децата се събраха близо 800 лева от дарителска кутия.
За да подпомогне лечението, Асоциацията на пациентите с вродени лицеви аномалии и техните родители -  АЛА, организира търг и благотворителен концерт. Събитието се реализира отново благодарение на Мирослава Кацарова и музикантите Младен Младенов, Мирослав Турийски, известни художници и дарители. Асоциацията изказва дълбока благодарност на всички, които закупиха картини и предмети в името на това всяко дете, родено с малформация да бъде лекувано по най-пълноценния начин. Мероприятието се състоя на 15 ноември в Би Боп Кафе в Пловдив, а общата събрана сума от търга и даренията е близо 4000 лева.
Общинският съветник адв. Георги Колев, бизнесменът Иван Фратев, Златка Ангелова, Милена Калибацева, д-р Емил Караиванов – кмет на община Асеновград дариха средства чрез покупки на творби. Най-големият дарител на търга бе колекционерът Димитър Инджов. Той подпомогна каузата с 1900 лева, като закупи картини на Румен Нечев, Атанас Хранов и Аспарух Сърбов. Футболните подаръци от отборите „Локомотив“ и „Ботев“  - тениски с автографи от Жоао Паоло и Мартин Камбуров, топка и флаг, също станаха притежание на Димитър Инджов. Флагчето от „Локомотив“ остана като подарък за домакините от Би Боп Кафе.
За търга картини дариха много обичани и уважавани художници: Васил Стоев, Вихра Григорова, Румен Нечев, Атанас Хранов, Маргарита Джарова, проф. Бисер Дамянов, Полина Станчева, Геракси Гераксиев, Аспарух Сърбов, колекционерът Димитър Шиндов. Художничката и уредник в ГХГ-Пловдив Вихра Григорова направи събитието вълнуващо и приповдигна духа.
Асоциация АЛА изказва своята признателност и благодарност към дарителите и към всички, които помогнаха за реализирането на кампанията. Събраните средства ще бъдат вложени за лечението на децата с лицеви аномалии.
120 деца в България всяка година се раждат с аномалия на устната и/или небцето. Държавата осигурява само оперативното лечение, което е крайно недостатъчно. За да бъдат пълноценно и ефикасно лекувани, децата трябва да работят и със специалисти по хранене, ортодонт, логопед, психолог.
Вече 20 години Асоциацията на пациентите с лицеви аномалии – АЛА дофинансира лечението на децата, защото всяко дете заслужава да получи възможност да бъде разбирано и приемано в обществото.