Започва 8-то издание на Дефилето

Поредица от дегустации, съпроводени с лекции, както и богата културна програма са подготвили организаторите от Съвет по туризъм – Пловдив

Осмото издание на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната - фестивалът „Дефиле на младото вино” ще се проведе в последната седмица на месец ноември в град Пловдив. Поредица от дегустации, съпроводени с лекции, както и богата културна програма са подготвили организаторите от Съвет по туризъм – Пловдив.
Посетителите на традиционното изложение на млади български вина ще могат да се насладят на рекорден брой български вина – над 200 вида от продукцията на 32 водещи винопроизводителя от цялата страна. Дегустациите ще се проведат в неповторимата атмосфера на 12 емблематични места в Стария град, сред които галерии, музеи и  ресторанти. В част от обектите ще бъде предлагана специално приготвена храна за дегустациите, участие във фестивала ще вземат и производителите на мед със своята екологична продукция.
Официалното откриване на „Дефиле на младото вино” е в петък, 25-и ноември от 14 часа в подножието на Стария град – на ул. Съборна 2-4 със специалното участие на виртуозният изпълнител на кавал Теодосий Спасов.
По традиция откриването е предшествано от Дионисиево шествие, което започва от 13 часа от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от Ансамбъл „Тракия”. Символичният старт на консумацията на младо вино ще бъде дадена с отваряне на „Бъчвата на младото вино“, която е предоставена от миналогодишния носител на златното отличие.  В петък и събота дегустациите продължават до 19 часа, а в неделния ден  до 18 часа.
„Дните на младото вино“ – съпътстващата културна програма, която традиционно предхожда „Дефиле на младото вино“, тази година ще бъде открита официално в Дома на етносите на 21-и ноември с благотворителна изложба. Картините, които ще бъдат изложени, са от първия международен пленер по живопис и поезия „МИЛ“, който се проведе през лятото във Вила Юстина.
За пръв път и само в рамките на „Дните на младото вино“ се организира винена дегустация на  виното на пловдивските етноси - на 23ти октомври, отново в Дома на етносите в Пловдив. Ценителите на бутикови и малко познати етно вина ще могат да дегустират специално подбрани реколти, характерни за специфични географски ширини на различните народности, свързани и с историята на Пловдив. Любителите на вино ще имат възможност да се запознаят и с етно вина, някои от които са познати само за отбрани експерти и почитателите на винения туризъм, търсещи автентичния вкус.
„Дните на младото вино“ - 2016 продължават на 24-ти ноември от 18 часа  в клуб Монро с представяне на двата български винени маршрута, тези на Пловдивския и Мелнишкия регион, когато специалистите от България Уайн Турс ще ни поведат на винена разходка из България.
В дните на Дефилето – 25ти, 26ти и 27ми ноември, на територията на Стария град, посетителите ще могат да танцуват с невероятните артисти от Ансамбъл Тракия, както и да посетят кулинарните работилници, наслаждавайки се на вино и храна.
Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия, ще бъдат връчени по време на „Вечер на майсторите на виното”, която ще се състои на 26-и ноември.
„Дефиле на младото вино“ се организира от Съвет по туризъм - Пловдив и Община Пловдив в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, както и професионалните гимназии, висшите учебни заведения, кетеринг-фирми, производителите на сувенири, винопроизводителите и  институциите, свързани с културата и изкуството в града.
Дни  на младото вино 2016 - ПРОГРАМА
21 НОЕМВРИ
МИЛ - МЕЖДУНАРОДЕН ПЛЕНЕР ПО ЖИВОПИС 2016
Откриване на изложба 18ч. – 19ч. ДОМ НА ЕТНОСИТЕ
22 НОЕМВРИ
ДОН КИХОТ И САНЧО ПАНСА или нелепите приключения на Дончо Манчев и Станчо Панчев 16ч. – 17ч. ТЕАТЪР ХЕНД
23 НОЕМВРИ
ВИНОТО НА ПЛОВДИВСКИТЕ ЕТНОСИ
Дегустации на турски, македонски, руски, арменски и италиански вина 18ч. – 20ч. ДОМ НА ЕТНОСИТЕ
24 НОЕМВРИ
ПО ПЪТЯ НА ВИНОТО Българските винени маршрути и регионалните вина
БЪЛГЕРИЯ УАЙН ТУРС 18ч. – 19ч. РЕСТОРАНТ МОНРО
25 НОЕМВРИ
ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ - СТАРТ НА ДЕГУСТАЦИИТЕ НА МЛАДО ВИНО 14ч. със специалното участие на ТЕОДОСИЙ СПАСОВ
СТАРИЯ ГРАД – ул. Съборна 2-4  предхождано от ДИОНИСИЕВО ШЕСТВИЕ от площада пред Общината от 13 ч. с участието на Ансамбъл „ТРАКИЯ”
26 НОЕМВРИ
ДА ГОТВИМ ЗДРАВОСЛОВНО С ШЕФ ЧАКЪРОВ
Кулинарна работилница и демонстрация на традиционни български продукти 12ч. – 13ч.
ГАЛЕРИЯ ЕНЧО ПИРОНКОВ
РИСУВАНЕ С ВИНО
Демонстрация на Даниела Русева 14 ч. – 15ч.
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР
БЯЛАТА КЪЩА
27 НОЕМВРИ
ШЕФ КОЛИБАРОВ ПРЕДСТАВЯ: ТАЙНИТЕ НА СУ ВИД
кулинарна работилница 2ч. – 13ч.
КЪЩА БИРДАС
ДЕГУСТАЦИИ НА МЛАДО ВИНО В СТАРИЯ ГРАД НА ПЛОВДИВ
25 НОЕМВРИ ПЕТЪК :    14ч – 19ч.
26 НОЕМВРИ СЪБОТА : 11ч. – 19ч
27 НОЕМВРИ НЕДЕЛЯ : 11ч. – 18ч
ЖЕТОНИ ЗА ДЕГУСТАЦИЯ МОГАТ ДА СЕ ЗАКУПЯТ НА 25, 26 И 27 НОЕМВРИ ОТ КЪЩИТЕ С ИЗЛОЖИТЕЛИ НА ВИНА В СТАРИЯ ГРАД.