МУ-Пловдив отбелязва европейския ден на антибиотиците

Медицински университет-Пловдив ще отбележи Европейския ден на антибиотиците 18 ноември. По инициатива на Световната здравна организация се организира кампания за осведомеността на хората за отговорно прилагане на антибиотиците. Световната седмица за разумна употреба на антибиотиците е в рамките между 14 и 20 ноември. На тези дати отбелязваме и великите постижения на мнозина учени и колективи, свързани с откриването на антибиотиците - „магическите” средства за лечение на инфекциите и предотвратяване на инфекциозните усложнения. 
Днес не можем да си представим съвременната медицина без антибиотиците - ограничаването и контрола на бактериалните заболявания, трансплантацията на органи, химиотерапията на злокачествените процеси, интензивните грижи.
Използвани разумно и по строги индикации, антибиотиците са мощно оръжие на медиците в борбата им с инфекциите. „Неправилно” използване на антибиотици обаче се среща при вирусните инфекции, към които антибиотиците НЕ са ефективни, скъсяване периода на лечението, намаляване на дозата, несъобразяване с честотата на приемане.
„Катедрата по Микробиология при МУ-Пловдив и Лабораторията по Микробиология при УМБАЛ „Св. Георги”-Пловдив участват в обучението на студенти и специализанти за разумното приложение на антимикробните средства, диагностиката на клинично значими бактерии като причинители на инфекции и адекватно определяне на антибиотичната им резистентност”, обясни зам.-ректорът по „Международно сътрудничество” и ръководител на Катедрата по Микробиология при МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.
„Напомняме на медици, пациенти и цялата общественост за необходимостта от рационална антибиотична употреба и политика”, заяви още проф. Мурджева.
В Катедрата по Микробиология и имунология ще бъде представена модерна апаратура в бързата микробиологична и имунологична диагностика на инфекциите с възможности за определяне на някои генетични механизми на антибиотична резистентност.