Още преди година е станало ясно, че Румен Радев свързан с политически проект, това заяви пред Би Ти Ви министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев.

Той припомни, че при първото си оттегляне като командир на ВВС преди година ген. Радев е подал оставка в отсъствието на министъра и без да го информира. По думите на Ненчев, това е потвърдило подозренията му, че Радев е част от политически проект.

"Споделих тези подозрения с министър-председателя. Очевидно е, че този човек нямаше намерение да се занимава сериозно с работата, която върши." - коментира Ненчев.

Той обаче допълни, че това вече е минало.

"Ген. Радев беше избран и аз приемам това. Личните ни конфликти не би следвало да имат никакво основание оттук насетне." - заяви Ненчев.

Той отрече думите на Радев, че за една година единственото, което са получили българските ВВС, са 4 двигателя.

"Това не отговаря на истината. Авиацията е получила повече от 2 милиарда и съм любопитен да разбера къде са отишли тези милиарди. Очевидно е, че не е свършена кой знае каква работа." - отбеляза министърът в оставка.

Той отрече и твърдението на Радев, че са прахосани пари при договора с Полша за ремонт на двигатели.

"Според документите, които разполагам, спестихме 600 000 евро на двигател, тоест на един самолет - около 1,2 милиона", подчерта Ненчев

Той коментира и появилата се медийната информация, че е дал Румен Радев на Комисията за предотвратяване на конфликт за интереси.

Ненчев заяви, че не е предприемал подобни действия по отношение на Радев.

Министърът в оставка коментира, че е получил въпрос от двама депутати, които са питали дали, докато е бил командир на Военновъздушните сили, Радев е назначил настоящата си съпруга Десислава Генчева за служител, и министърът е отговорил на питането.

"В самия въпрос казват, че ако е така, те ще сезират Комисията за конфликт на интереси", уточни министърът.

"В България се пише и говори какво ли не. Никога не съм се ровил в личния живот на хората. Не споделям този тип политика", категоричен беше Ненчев.