Търсят външни средства за ремонта на фасадата на храмd

Животът

19-11-2016, 16:32

Снимка:

burgas.org/ архив

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът Николов откри учебната година в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" (снимки)

Реставрирането на стенописите и обновяването на фасадата на вековната църква е скъп процес

Храмът „Св, св. Кирил и Методий” е укрепен изцяло и всички конструктивни дейности по неговия ремонт са приключили. Това заяви Чанка Коралска – заместник кмет на Бургас. В момента текат довършителните процедури, които имат за цел църквата да отвори врати за посещения най-късно до Никулден.
Макар на този етап да може смело да се твърди, че храмът ще отвори врати за посещения даже преди крайният срок, зададен от Община Бургас, по него все още има много работа.
„Предстои реставрацията на интериорните стенописи, както и на самата външна фасада, която е в лошо състояние. В момента търсим начини за осигуряване на външни средства за тези ремонти, тъй като те ще изискват доста големи суми. Подготвили сме задание и в най-скоро време ще възложим изготвянето на проект. Община Бургас отново ще е съпричастна и ще вземе активно участие в целия процес”, подчерта Коралска.
Според нея всичко, което е по силите на общината е направено за да може църквата да изпълни Коледна литургия тази година – за пръв път от 5 години насам.