Създават Българо-китайски дом в Шенджен и Пловдив

Областният управител Димитров се срещна с кмета Сю Цин и откри нашия павилион на най-големия китайски хай тех панаир

Създаването на Българо-китайски центрове за култура, образование и бизнес в Шенжен и в Пловдив договори Областният управител на област Пловдив Здравко Димитров с кмета на Шенджен СЮ Цин и заместник-кмета АЙ Сюефънг /в китайския език първо се изписва фамилното име/. Г-н Димитров и водената от него 14-членна делегация е на посещение в 20-милионния мегаполис по покана на г-н Сю и във връзка с провеждащия се от 16 до 21 ноември хай-тех панаир, най-големият в Поднебесната империя.     
Правителството на 20-милионния китайски мегаполис подкрепи идеята на Областния управител и на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ в двата побратимени града да се обособят постоянни средища, в които да се организират  различни събития – културни, образователни, научни, бизнес, туристически. В китайския „дом“ в Пловдив и съответно в българския „дом“ в Шенджен ще има целогодишно изложение на традиционни китайски/български  стоки, мостри, представяне на историята и културата на страните чрез автентични експонати, фото албуми, пътеводители, изложби, практикуване и изучаване на китайски/български език, насърчаване на сътрудничеството между училища, университети и научните звена от двата града, обмен на туристическа информация. Центровете ще са разположени в Стария Пловдив и в близост до кметството на Шенджен.
Валентина Александрова, съветник на министъра на икономиката, членовете на Общински съвет Пловдив Ангел Ангелов и Коста Хаджиев, инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на Сиенит Холдинг и основател на „Тракия икономическа зона“ и Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, и пловдивски бизнесмени посрещнаха на нашия щанд на хай-тех панаира ръководители на международния екип на община Шенджен. Акцентът на българския павилион е стратегическият проект на Сиенит Холдинг и на шендженската компания China Shenzhen Porter Holdings Co., Ltd.
„EU-China New Economy Cooperation Pilot Zone – Plovdiv“ е европейската централа на Портър Холдингс, предстоящото изграждане, на която ще даде възможност на производители от цял свят да изложат своите продукти, да установят свои офиси, търговски и логистични центрове в „Тракия икономическа зона“. Глобалният „умен град“ е един от икономическите двигатели на инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа „16+1“. Председателят на Портър Холдингс ЧЕН Зондзиан и ДЖАНГ Чангцинг, председател на департамент „Китай“ на БКАБР, представиха поредната фаза на „EU-China New Economy Cooperation Pilot Zone – Plovdiv“ – подготвения от китайския екип цялостен визуализиран план на проекта.
Софтуерното решение „Безопасна община“ на ОРАК Инженеринг бе другият акцент на българския павилион. Проектът вече се внедрява Пловдив, благодарение на общината и  Министерството на вътрешните работи, и с подкрепата на „Тракия икономическа зона“.
Българската делегация се срещна с Гуо Джингвей, председател на  Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, клон Шенджен /CCPIT Shenzhen/, който подкрепи проекта на Сиенит Холдинг и Портър Холдингс, както и създаването на българо-китайски центрове в Пловдив и Шенджен.
Към идеята за български „дом“ в Шенджен и китайски „дом“ в Пловдив се присъедини и ръководството на Шендженската Политехника  в лицето на председателя на университетския борд проф. Чен Чиуминг и вицепрезидента проф. Ли Юе. Българо-китайската асоциация за бизнес развитие побратими в края на миналата година китайското висше учебно заведение с Техническия университет и Пловдивския университет. Българските партньори бяха домакини през юли на 25 китайски студенти, които опознаха Пловдив и региона по време на едноседмичното си посещение. Догодина Политехниката ще бъда домакин при визитата на български младежи.
На срещите на българската делегация присъстваше Дерек Фънг от община Шенджен, който преди 2 години бе командирован за 3 месеца в Пловдив и продължава активно да съдейства за развитието на българо-китайските отношения във всички области.