В Шабла правят зарядна станция за електрически велосипеди

Ще бъдат изградени 70 станции в трансграничната зона между България и Румъния

В Шабла ще има зарядна станция за електрически велосипеди, съобщават от общината на крайморсия град. Устройството, което ще бъде поставено в Зеления образователен център, е в рамките на проекта "Мрежа за електрически велосипеди", финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество "Интеррег V-A: Румъния-България - 2014-2020 година". Инициативата ползва ресурс над 762 000 евро и в нея си партнират Бизнес центърът във Видин, Румънската асоциация за електронна и софтуерна индустрия в Олтения, Асоциацията на работодателите в малките и средните предприятия в Калафат.
В рамките на проекта ще бъдат изградени 70 станции за зареждане в цялата трансгранична зона между България и Румъния. Устройствата ще бъдат монтирани на 50-70 километра едно от друго, така че велосипедистите ще могат бързо и безпрепятствено да се придвижват из цялата зона.
Специалисти в община Шабла като един от избраните оператори на зарядните станции и електрическите велосипеди ще бъдат обучени за обслужване в този много бързо развиващ се сектор в Европа, посочват от кметската управа.