Лиляна Павлова: Водната реформа е мисия възможна

Наличният ресурс от европейската солидарност трябва да се инвестира разумно, за да има ефект от него

„Водната реформа е мисия възможна. Доказахме го заедно с институциите, с които участваме в този процес – Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието. Двата основни източника на финансиране са Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ и Програма за развитие на селските райони.“ С тези думи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откри Шестата национална конференция "Оперативна програма "Околна среда" и „Програма за развитие на селските райони в периода 2014 - 2020 г."

2016 година беше нелека за строителния бранш, с по-малко като обем строителство спрямо 2015-та, но през нея трите основни стълба на реформата бяха приключени. В края на тази година реформата има завършен вид, прието законодателство и изпълнени спътки според него и Стратегията за развитие на водоснабдяването и канализацията. „От тук нататък остава действията ни да бъдат насочени към реализиране на инвестициите от двата източника на средства“, заяви министър Павлова.

Асоциациите са сформирани във всички области, разделянето на активите е факт и има избрани ВиК оператори. В 21 от областите приключи цялостната фаза на реформата, отчете министърът. Там има консолидация на операторите, подчерта Павлова и благодари на всички, които са изпълнили необходимото, за да може това да стане, като това са 250 от 265 общини на територията на страната. Тя отбеляза, че тези общини са членове на ВиК асоциациите.

„Все още има 7 области, в които заради една или две общини на територията им консолидацията не е завършена. Заради 15 общини тези 7 области няма да могат да се възползват от европейското финансиране“, каза Павлова.

Регионалният министър в оставка отбеляза, че в 21 области се работи активно, като за 16 процесът е в напреднала фаза. За 14 от тях се разработват регионални прединвестиционни проучвания (РПИП), които се очаква да бъдат готови през пролетта на следващата година. Има една област – Смолян, за която вече има готов РПИП, а за София ще се изработва отделно, тъй като ВиК услугите са предоставени на концесия. За още 5 области в страната, където процесът по консолидация приключи, вече също има готовност да бъдат разработени РПИП.

„Останалите 7 области в момента срещат големите предизвикателства. Не могат да разработят РПИП, каквито са европейските условия, за да получат средства. Убедена съм, че стъпка по стъпка процесът ще бъде довършен в следващите години, тъй като е необратим“, заяви Лиляна Павлова.

Секторът е недофинансиран от години и беше раздробен. Важно е в 21 век да осигурим чиста питейна вода с добро качество и непрекъснатост на водоснабдяването, добро управление на отрасъла, добра услуга за потребителите и чиста околна среда чрез пречистване на отпадните води, което е същността на водната реформа, коментира министърът и призова наличният ресурс от европейската солидарност в размер на около 2 млрд. лв. да бъде инвестиран разумно, за да има ефект от него.

Водната реформа е мисия възможна и трите й основни стълба вече приключиха – това заявих при откриването на Шестата нацио...

Публикувахте от Лиляна Павлова в 22 ноември 2016 г.