Министър Ненчев разпитан в столичното следствие за ваксините

Общество

22-11-2016, 14:54

Снимка:

пресцентър МО

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Н. Ненчев: Питаха ме дали подписът под решението на Министерски съвет за бартера с ваксините е мой

Той беше призован във връзка с делото срещу здравния министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски за бартера с Турция за три вида ваксини. Министърът обясни, че не си спомня много, тъй като е минало доста време, но доколкото си спомнял в сградата на МС се е коментирало решението и това, че проблемът трябва да се реши спешно.

На въпрос дали е нормално да бъдат викани министри, за да потвърждават дали подписите са техни, той отвърна, че това е можело да стане на заседанието на МС утре. Ненчев потвърди, че е призован утре отново в следствието, когато се очаква да му бъде повдигнато обвинение за договора с Полша за ремонт на двигателите на МИГ-29. Министърът каза, че той продължава да смята, че договорът с Полша е бил икономически по-изгоден за страната ни. В следващите дни Ненчев, щял да коментира дали следствените действия имат някакъв политически отенък. Мисля, че ще бъде трудно на всеки един министър, който води политика от тази, която е водена до момента. Аз се придържах 2 години към принципи и ценности и водех политика, която беше съобразена с НАТО. По думите му договорът, подписан за миговете с Полша също е бил част от политиката на НАТО.

По - късно в столичното следствие дойде и вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова. Тя е третия министър, който дойде в следствието на разпит във връзка с делото за ваксините.