Община Балчик вдига данъка върху недвижимите имоти

Ще бъдат покрити растящите разходи

Община Балчик възнамерява да увеличи данъка върху недвижимите имоти до 1.8 на хиляда върху данъчната им оценка. Това предвиждат подготвените промени в Наредбата за местните данъци, които са предложени за обществено обсъждане. Сегашният размер на данъка върху недвижимите имоти е 1.5 на хиляда, уточни заместник-кметът по финансовите въпроси Митко Петров, цитиран от БТА.
Размерът на данъка не е променян от създаването на общинската наредба, а разходите на общината за издръжка непрекъснато нарастват, посочва кметът Николай Ангелов в проекта за промените. Например, разходът за електрическа енергия, който се покрива изцяло от местни данъчни приходи, нараства от 317 000 лева през 2008-а до 821 000 лева през 2015 година. Минималната работна заплата през годините също е нараснала в пъти, като 30 на сто от персонала в общината получава минимално възнаграждение.
С промяната на данъка върху недвиживите имоти от общината смятат, че ще бъде подпомогната приходната част на бюджета и ще бъдат покрити растящите разходи.